Tusentals titlar att välja mellan och bara skit att se. Vissa kvällar kan helt försvinna i planlöst bläddrande bland det överväldigande streamingutbudet. Men bryt inte ihop. Metro rycker ut, och listar filmerna du borde ge en chans. Här är Viaplays guldkorn.

LÄS MER: Här är bästa filmerna på C More 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Netflix 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på HBO Nordic 2017

För lättsamt umgänge

”Hitch” (2005). Vem kan få nog av Fresh Prince? Will Smith är ett av de mest säkra succékorten i Hollywood och rollen som dejtdoktorn ”Hitch” är inget undantag.

”Grosse Pointe Blank” (1997). John Cusack i högform som jobbtrött lönnmördare på klassåterträff i hemstaden. Visserligen inte mer än en bagatell, men en väldigt underhållande sådan.

”Whip it” (2009). Drew Barrymore satte sig regissörsstolen men deltar även framför kameran i denna dramakomedi där en vilsen tonåring (Ellen Page) finner en mening med tillvaron i rollerderby.

”Weird science” (1985). 80-talsklassiker från John Hughes genihjärna där två tonåringar skapar sin drömtjej i datorn.

”Superbad” (2007). Komedin som blev Jonah Hills stora genombrott där han och Michael Cera spelar bästa vännerna på väg att sluta gymnasiet och att gå skiljda vägar.

För en nagelbitare

”127 timmar” (2010). Det låter kanske inte så spännande att se på James Franco sitta fast i en klippa i 127 timmar. Men det är extrem hög puls i denna föredömligt korta film, som trots titeln klockar in på en och en halv timme.

”Sicario” (2015). Det är inte direkt feelgood när Emily Blunt som FBI-agent får en chans att slåss mot mexikanska drogkarteller. Men det är väldigt spännande och väldigt bra.

”Children of men” (2006). Det är de långa tagningarna, med inbakade actionsekvenser och explosioner, som är mest minnesvärda i denna dystopiska skildring av en framtid där mänskligheten blivit infertil.

”Insomnia” (2002). Denna remake av en norsk thriller var det Christopher Nolan som regisserade. Trots att den gick hem både hos publik och kritiker är det en av hans mindre kända filmer, med Al Pacino i huvudrollen som snut med sömnbrist i midnattssolens Alaska.

”Panic room” (2002). Jodie Foster och Kristen Stewart pre-”Twilight” tvingas låsa in sig i husets säkerhetsrum när inbrottstjuvar tar sig in.

För finsmakare

”Hail, Caesar!” (2016). Inte Coen-brödernas starkaste film någonsin, men som lättsmällt humor är det mycket underhållande och välgjort om när en skådespelare kidnappas mitt under inspelningen av filmen ”Hail, Caesar! A tale of the Christ” i 50-talets Hollywood.

”Trumbo” (2015). Verklighetsbaserat om svartlistade manusförfattaren Dalton Trumbo, tidigare medlem i USA:s kommunistiska parti, som vägrade vittna om ”oamerikansk verksamhet”. I stället vann han Oscar under pseudonym och Bryan Cranston vann nästan Oscar för sin huvudroll.

”Spotlight” (2015). Blev årets bästa film på Oscarsgalan och handlar om grävande journalister på tidningen Boston Globe som avslöjade sexuella övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan.

”Love & Mercy” (2014). Verklighetsbaserat om Beach Boys-grundaren Brian Wilson, vars psykiska problem är vida omskrivna men sällan filmatiserade. Gestaltas av både Paul Dano, som ung, och John Cusack, som äldre.

”Rumble fish” (1983). Ofta förbisedd klassiker av Francis Ford Coppola som hellre minns för ”Gudfadern”-trilogin eller ”Apocalypse Now”. Kanske för att filmen bombade och sågades när den först kom. Har dock omvärderats av många i efterhand.

”Black swan” (2010). Natalie Portman briljerar i rollen som ballerinan som spelar huvudrollen i en uppsättning av ”Svansjön”.

För adrenalintörstande

”Star wars: Episode VII – the force awakens” (2015). Rymdaction där faktiskt samtliga titlar ur sagan finns tillgängliga för den som inte sett förut. Självklart kan vissa skippas men den här senaste delen är mer sevärd än vad ”Star wars” varit på länge.

”Die hard 2” (1990). Det är egentligen ettan som är den riktiga klassikern, men även denna uppföljare, om en terroristkapad flygplats, håller stabil actionkvalitet än i dag.

”Welcome to the jungle” (2003). När tidigare wrestlaren The Rock slog igenom med dunder och brak gjorde Arnold Schwarzenegger en cameo för att lämna över facklan och actionhjälte-tronen.

”The expendables” (2010). Otippat underhållande action av den gamla skolan när Sylvester Stallone samlar sina största actionkompisar.

För hela familjen

”Djungelboken” (2016). Ingen närmare presentation av källmaterialet krävs i den Jon Favreau-regisserade spelfilmsuppdatering av Disneys klassiker. Värd att se delvis för att det nästa år kommer ännu en filmatisering av Kiplings bok (eller samling berättelser), då med CGI-mästaren Andy Serkis (Gollum, King Kong) i regissörsstolen.

”Zootropolis” (2016). Disney-utbudet hos Viaplay är gediget och denna relativt nya pärla visar att Disney Animation Studios egna produktioner står sig bra mot Pixar. En kanin utmanar jantelagen och försöker bli polis.

”Upp” (2009). Även på Pixar-fronten ser det bra ut på Viaplay med flera titlar att välja mellan. Tipset faller dock på denna historia om 78-åriga Carl som ska förverkliga sin frus dröm, kanske för att den har Pixar-historiens mest drabbande introsekvens någonsin.

”Prinsessan och grodan” (2009). Ännu mer tecknat – men utan datorer denna gång. Retrokänslan är därför närvarande i denna berättelse om grodprinsar och prinsessor i New Orleans.

”The parent trap” (1998). Även originalet från 1961 finns men vi väljer ändå denna remake med Lindsay Lohan i den dubbla huvudrollen som tvillingarna Annie och Hallie som försöker får sina separerade föräldrar att bli tillsammans igen.

LÄS MER: Här är bästa filmerna på C More 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Netflix 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på HBO Nordic 2017

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Viaplay filmtips