Ojämlikheterna i den svenska skolan blir allt tydligare. Detta enligt Lärarnas Riksförbunds undersökning som TT tagit del av.Bäst är situationen i skånska Lomma, allra sämst i Finspång.

Genom att granska fem olika områden, bland annat elevresultat, likvärdighet och lärarbehörighet, har fackförbundet tagit fram siffror på hur skolverksamheten skiljer sig åt bland kommunerna i landet.

I exempelvis Vellinge uppnår 98 procent av eleverna som går ut årskurs 9 gymnasiebehörighet.

I Färgelanda däremot är det däremot bara drygt hälften, 52 procent.

– Det som är allra tydligast är att det är så ojämlikt mellan kommunerna och oerhört spretigt. Även mellan kommuner som har liknande ekonomiska förutsättningar skiljer det sig, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till TT.

Nedåtgående trend

Hon jämför skolan med lite av ett lotteri gällande vilka förutsättningar som ges för eleverna och pekar på en nedåtgående trend.

– Vi ser att ojämlikheterna ökar och det är svårt att se något positivt i de här resultaten, säger hon.

Lärarnas Riksförbund lyfter därför nu åter igen förslaget om en statlig finansiering av skolan.

– Vi vill att staten ska ta ett ansvar och att pengar fördelas ur ett socioekonomiskt index men också med regional hänsyn. Kommunerna klarar inte av att leverera en likvärdig och kompensatorisk skola. Det beror både på ekonomiska förutsättningar men också på avsaknad av vilja och förståelse för skolans betydelse. Ibland tror jag inte att man förstår hur viktigt det är att satsa på skolan och att ha behöriga lärare, säger Åsa Fahlén.

Skånska Lomma bäst

Den kommun som nu lyckas allra bäst i undersökningen när samtliga parametrar vägts in är skånska Lomma som tar över förstaplatsen från föregående års etta Piteå. Förra årets jumbo, Munkfors, slipper i år sistaplatsen när man nu klättrar fyra placeringar.

Allra sista hamnar i stället Finspång.

JANERIK HENRIKSSON / TT
Det är stora kommunala skillnader när det gäller skolverksamhet enligt Lärarnas Riksförbunds undersökning. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset