Suzanne Brøgger och Roxane Gay är två etablerade författare som är aktuella med nya böcker till våren.
Suzanne Brøgger och Roxane Gay är två etablerade författare som är aktuella med nya böcker till våren.

Många spännande titlar kommer till bokhandeln efter årskiftet. Franska älskare, uppslitande kärleksrelationer och en epidemi som försänker världens alla kvinnor i en märklig sömn – Metro har listat 11 titlar att hålla extra koll på 2019.

”Gå förlorad” – Agnes Lidbeck

Anders är osäker på det mesta. Vad har han egentligen för drömmar? Trivs han med sitt jobb, sig själv, sitt villakvarter? Orkar han verkligen träffa sin älskarinna ikväll? Det enda han egentligen är säker på är att han älskar sin fru, sin mamma, och sin dotter. Under loppet av tjugo år får vi följa hans liv: en åldrande förälder, en dotter som växer upp, ett äktenskap i utveckling. Agnes Lidbeck debuterade 2017 med den uppmärksammade romanen Finna sig. Gå förlorad är hennes tredje roman.

I butiker: mars 2019 (Norstedts)

”Inte så farligt” – Roxane Gay

Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen? I denna antologi har amerikanska Roxane Gay samlat 30 röster om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier. Gay slog igenom med essäsamlingen ”Bad Feminist” 2015, som året därpå följdes av romanen ”I vilt tillstånd”.

I butiker: mars 2019 (Albert Bonniers förlag)

”Koral” – Suzanne Brøgger

I sin nya romanbiografi nytolkar Suzanne Brøgger en ödesdiger kärleksrelation från sjuttiotalet i form av en sammanskrivning av de tidigare romanerna ”Crème Fraîche”, ”Ja” och ”Transparence”, som utkom 1978, 1984 och 1993. Koral handlar om uppväxten i Thailand, franska älskare, ett experimenterande sexliv, frihetslängtan, livslust, desperation, förälskelse och ett sökande efter identitet. Suzanne Brøgger är en av Danmarks främsta författare och medlem av Danska Akademien.

I butiker: Januari 2019 (Norstedts)

”All den luft som omger oss” – Tom Malmquist

Bland porslinet i vindsförrådet hos sina föräldrar hittar Tom en gammal tidningsnotis om ett ouppklarat mord på en ung man, Mikael K. Han kastas tillbaka till sina barndomsår i Huddinge och bestämmer sig för att ta reda på mer om denna händelse. Vem var Mikael K? Varför dödades han? Sökandet blir också Toms konfrontation med sitt förflutna. ”All den luft som omger oss” är en berättelse om främlingskap, ensamhet och förgänglighet. Tom Malmquist romandebuterade 2015 med den flerfaldigt prisbelönta ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”.

I butikerna: mars 2019 (Albert Bonniers förlag)

”Minoritetsorkestern” – Chigozie Obioma

Av en slump passerar den fattiga bondsonen Chinonso just när flickan Ndali tänker hoppa från en bro. De blir förälskade, men Ndalis förmögna föräldrar vägrar att välkomna dotterns kärlek till familjen, och gör allt de kan för att komma emellan det unga paret. Till slut ser Chinonso inget annat alternativ än att lämna Nigeria för att skaffa sig respekt genom en utbildning i Europa. Men allt går snett, och det dröjer många år innan Chinonso kan återvända till sitt hemland. Nu är han fast besluten att hämnas på dem som är ansvariga för hans öde, och återfinna kvinnan han en gång offrade allt för. Chigozie Obioma är sedan tidigare känd för den hyllade romanen “Fiskarmännen”.

I butikerna: Mars 2019, (Ordfront och Alfabeta Bokförlag)

”Summer of hate” – Chris Kraus

2005 vaknar konstkritikern Catt Dunlop upp ur en BDSM-lek som fört henne nära döden, och kör därefter hela vägen till Albuquerque där hon ska investera sina pengar i fastigheter och hitta något som liknar ett “riktigt liv”. ”Summer of Hate” utspelar sig i en amerikansk underklassvärld av pånyttfödd kristendom, självhjälp och crack, nu i svensk översättning av författaren och kritikern Jenny Högström. Chris Kraus är författare, konstnär, filmskapare, kritiker, redaktör och professor i kreativt skrivande, och fick sitt genombrott med romanen ”I Love Dick”.

I butikerna: April 2019 (Modernista)

”Törnrosor” –  Stephen King & Owen King

Ibland kan det tyckas som att Stephen King, med uppemot 60 titlar i bagaget, släpper en jätteroman minst en gång per år. “Törnrosor” är hans första stora samarbete med sonen Owen King, och skildrar en pandemi där världens kvinnor faller ner i en märklig sömn – en dvala som tar dem till en helt annan plats. Om du råkar väcka dem blir de livsfarliga. Berättelsens huvudperson är sheriff Lila Norcross som kämpar för att hålla sig vaken i en småstad i Appalacherna, medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer.

I butiker: maj 2019 (Albert Bonniers förlag)

”Lyktsken” – Michael Ondaatje

I London efter krigsslutet blir tonåringarna Nathaniel och Rachel övergivna av sina föräldrar, och ansvaret för att ta hand om syskonen faller på en främmande man vid namn “Nattfjärilen”. Nathaniel och Rachel misstänker snart att han är kriminell, och blir än mer övertygade när de lär känna hans excentriska vänner – en samling män och kvinnor med en gemensam historia av kriget som samtliga verkar ha bestämt sig för att skydda dem. Men är vännerna verkligen vilka de påstår sig vara – och från vad behöver ungdomarna skyddas? När Nathaniel i vuxen ålder försöker förstå åren efter kriget och hans mors roll i det, är hans minnen bedrägliga och familjens hemligheter djupt fördolda. Michael Ondaatje belönades med Bookerpriset för ”Den engelske patienten”, som även har filmatiserats.

I butikerna: Mars 2019, (Natur & Kultur)

”Ett system så magnifikt att det bländar” – Amanda Svensson

En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Syskonen Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Därefter blir plötsligt allt väldigt rörigt. Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svensson debuterade 2008 med den uppmärksammade “Hey Dolly” 2008, som följdes av den Augustprisnominerade ”Välkommen till den här världen” och ”Allt det där jag sa till dig var sant”.

I butikerna: mars 2019 (Norstedts)

”Amerikaner” – Björn af Kleen

USA är inte sig likt efter att Donald Trump 2016 utsågs till landets nye president. Björn af Kleen har talat med amerikaner: med Maggie Haberman, stjärnjournalist på New York Times med uppdrag att följa Trumps varje steg; med Steve Bannon, mannen som vann valet åt Trump; med David Remnick, Chelsea Manning och en hel rad andra amerikaner som tvingas inrätta sig i Trumpland. Björn af Kleen är sedan hösten 2016 DN:s korrespondent i Washington.

I butiker: april 2019 (Weyler förlag)

”Lycka” – Johan Kling

David är författare och har delad vårdnad om sin dotter Fia, som verkar ha allt tråkigare i hans sällskap. Mot sin vilja har han han hamnat i en känslomässig dragkamp med Fias mamma där han känner sig som den den ständiga förloraren. David är livrädd för att förlora kontakten med sin dotter, men känner ständigt att han är det sämre alternativet i hennes liv. Samtidigt dyker en kvinna från förr upp och gör sig påmind, Kajsa, som han inte är förälskad i men nog skulle kunna bli – om han kunde tillåta sig det. Johan Kling gav ut sin första roman ”Människor helt utan betydelse” 2009, som belönades med Borås Tidnings debutantpris.

I butikerna: januari 2019 (Natur & Kultur)

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset