Vid badplatser som klassats som dåliga kan vattnet innehålla bakterier, virus och parasiter som finns i avföring.
Vid badplatser som klassats som dåliga kan vattnet innehålla bakterier, virus och parasiter som finns i avföring.

Havs- och vattenmyndigheten listar inför varje badsäsong kvalitén på landets badplatser. På nio platser listas vattnet som otjänligt och du kan få magsjuka om du badar. Det här är platserna du ska se upp för.

I Sverige finns enligt Havs- och vattenmyndigheten 2 700 badplatser registrerade hos kommunerna. Men allt vatten är inte friskt och fräscht och på vissa platser kan du enligt Katarina Vartia, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, bli sjuk om du badar.

► LÄS MER: Skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter i labbtest

Myndigheten avråder dig från att ta ett dopp i Karlslund i Bollnäs, Sörvik i Kungsbacka, Barnviken i Sibbarp i Malmö, Björkäng i Varberg, Fria bad och Hittarp i Helsingborg. Hamnhusen T-bryggan i Lomma, Hälleviksstrand i Sölvesborg och Nickstabadet i Nynäshamn.

– När en badplats listas som dålig avråder vi från bad men var och en får göra som de vill. Väljer man att bada kan man få i sig bakterier, virus och parasiter som finns i avföring vilket kan ge kräkningar och diarée, säger Katarina Vartia.

Havs- och vattenmyndigheter listar endast landets EU-bad. Det vill säga bad som har fler än 200 badande per dag. Av landets 2 700 badplatser är 445 EU-bad. Även din kommun kan göra tester av badvatten. 

– Det man kan ha lite koll på algblomning det ser ut lite som rabarbersoppa, säger Katarina Vartia.

Bada inte vid algblomning. Algblomning ger ungefär samma symptom som otjänligt vatten. Det vill säga illamående och klåda. Djur ska inte heller bada vid algblomning.

– Hundar slickar sig i pälsen i värsta fall kan de dö, säger Katarina Vartia.

► LÄS MER: Experten: Så undviker du att få sommarmagsjuka

Men enligt henne ska du inte vara en badkruka.

– Ser du inget så ska du inte oroa dig. Passa på att bada och ha det skönt, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa