Det har nyligen fallit deldom gällande 1 maj-kravallerna i Eskilstuna 2012.
Det har nyligen fallit deldom gällande 1 maj-kravallerna i Eskilstuna 2012.

Just nu sprids bilder av skrattande män som kastar sten mot polisen, något som provocerar och upprör de flesta. Bakgrunden till bilderna är dock inte redovisad överallt – en urartad demonstration på 1 maj.

"De skrattar när de kastar sten på polisen. Vet du vilka de är? Kontakta polisen på 114 14", skriver Facebooksidan Politikfakta.

Men männen är redan identifierade, gripna och dömda. Bilden är gammal och föreställer motdemonstranter som kastar sten på polisen i samband med att det nu nedlagda nynazistiska Svenskarnas parti demonstrerade på 1 maj i Eskilstuna 2012.

På nätet sprids bilderna tillsammans med rapportering om stenkastning, bland annat i den här artikeln från Expressen. I kommentarsfälten märks att bilderna kan misstas som aktuella fall och kopplas till exempelvis stenkastning och bilbränder i Norrköping. Andra kopplar händelsen direkt till asylsökande och ensamkommande flyktingbarn.

►LÄS MER: Här är tre brutala videoklipp som sprids med falska påståenden

En bild på bildtjänsten Imgur sprider bilden med texten "Sweden: Drugdealers attack the police" och Avpixlat har skrivit en allmänt hållen text med rubriken "Bilder från ett söndervittrat Sverige". I den texten, som handlar om dagsläget i Sverige – med formuleringar som: "Sommaren har knappt börjat och våldet på de invandrartäta orterna har redan exploderat" – framgår det inte att bilderna är flera år gamla och kommer från demonstrationen i Eskilstuna.

Flera personer som deltog i stenkastningen 2012 har dömts för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. En deldom kom i juni mot tio inblandade och ytterligare en dom kom i början av april mot tre män i 25-årsåldern. Bland de åtalade fanns 13 motdemonstranter samt den 38-årige nazistledaren som anordnat demonstrationen, skriver Eskilstuna-Kuriren.

►LÄS MER: Bråk befaras på första maj


Så här beskrivs händelseförloppet i domarna: Den 1 maj 2012 hade Svenskarnas parti fått tillstånd att demonstrera i centrala Eskilstuna klockan 14. Motdemonstranter hade samlats i närheten och började röra sig mot demonstrationen. Då dök ett 30-tal personer från Nationell ungdom upp och drabbade samman med motdemonstranterna. Polisen lyckades sära på dem. Båda grupperna kastade "föremål som stenar, glasflaskor och golfbollar".

Svenskarnas parti-marschen fortsatte, men mötte åter på motdemonstranter. Polisen tvingades att bilda kedjor och hålla isär grupperna. "Klockan 15:38 upplöste polisen Svenskarnas partis demonstrations- tillstånd och klockan 15:45 gav polis en skingringsbefallning som inte åtlyddes. Det kastades sten och andra föremål även där."

►LÄS MER: Nej, de här kravallerna har ingenting med invandrare eller terrorism att göra

Oroligheterna fortsatte vid Centralstationen varpå några personer gav sig upp på banvallen och polisen tog sig dit för att mota bort dem. I samband med detta kastades sten och flera personer skadades, däribland poliser. Så småningom kom förstärkning från Stockholm och ordningen återställdes.

Året därpå demonstrerade Svenskarnas parti i Jönköping och även då utbröt kravaller och stenkastning.

Här kan du se Eskilstuna-Kurirens video från kravallerna!

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset