Dra ur sladden när mobilen laddat fullt. Kom ihåg att stänga av dina appar. Vilka batteritips hjälper egentligen på riktigt?

Det finns många tips och råd för den som vill att mobilbatteriet ska räcka längre. Men stämmer de verkligen? Det har sajten Lifehacker tagit reda på, genom att granska några vanliga påståenden.

Här är tipsen som visat sig vara myter:

1. Ladda ur ditt mobilbatteri helt innan du laddar på nytt

Denna rekommendation har inte varit giltig på länge. Moderna batterier är smartare än äldre. De tidigare ”glömde” hur stor en full laddning var om de inte laddades ur helt och därmed kalibrerades om. Men litiumjon-batterier, som används i dag, fungerar inte på samma sätt och det finns egenligen ingen anledning att ladda ur dem.

Men, om ditt batteri däremot börjar bete sig konstigt, och exempelvis hoppar från olika laddningsnivåer på väldigt kort tid, så kan det faktiskt vara en god idé att kalibrera det.
 

►LÄS MER: Iphone 6s på 60 sekunder


2. Om du fortsätter ladda ett fulladdat batteri skadas det

Nej, det går inte att ”överladda” ett batteri. Om mobilen är fortsatt inkopplad trots att batterinivån nått 100 procent så kommer moderna batterier gå över till en annan sorts laddningsmetod, som inte skadar batteriet.

Det är alltså inte skadligt för batteriet att låta laddaren sitta i över natten, trots rekommendationer om motsatsen. Om din mobil däremot har ett skal som inte släpper ut värme, så finns det en viss risk för överhettning.
 

►LÄS MER: Användare: Iphone 6s blir så varm att kamerablixten stängs av


3. Att stänga av dina appar ger dig bättre batteritid

Många vet säkert det inte räcker att trycka på hemknappen för att helt stänga av en app. Appen finns kvar i bakgrunden. På en Iphone kan du dubbeltrycka på hemknappen för att se alla appar som är igång (oftast ganska många efter en tids användning) och svepa dem uppåt för att stänga av apparna helt.

Men till skillnad från hur det fungerar på en dator, så ligger inte apparna och drar på batteriet när de körs i bakgrunden. Faktum är att de inte körs alls. De är i stället frysta. Så det hjälper inte batteritiden alls att stänga av dem helt. I själva verket får det motsatt effekt. Det kostar mer batteri att öppna och stänga av en app, än att låta den vara igång.

Något som däremot kan förbättra batteritiden är att stänga av ”Bakgrundsuppdatering”. Det gör visserligen att alla funktioner i en app inte längre fungerar som tänkt, så det gäller att vara noga med vilka appar du stänger av funktionen på. Men stängs detta av så tillåts apparna inte ladda hem data i bakgrunden, vilket i sin tur förbättrar batteritiden.

Hos Lifehacker finns fler batterimyter förklarade.

►LÄS MER: Apples chock: Tv:n som kan förändra allt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mobiltelefon