Restaurangnäringen växer så att det knakar och nu råder personalbrist. Ungefär 30 000 personer kommer att behöva nyanställas – varje år – fram till 2023.

Peter Knutsson
Att utbilda sig inom hotell och turism eller livsmedel och restaurang kan både ge dig jobb på en gång och öppna upp för att studera vidare, säger Eva Östling, vd på branschorganisationen Visita.

Försäljningen inom restaurangbranschen har ökat stadigt de senaste tio åren. Men 2014 blev ett rekordår, då den ökade 4,2 procent. 

− Vi är övertygade om att det främst beror på den sänkta restaurangmomsen. Jobbskatteavdraget och svenskarnas ökande mat­intresse kan också vara bidragande, förklarar Eva Östling, vd på Visita, en branschorganisation för svensk besöksnäring. 

Ökningen har även lett till personalbrist, och värre ­kommer det att bli. Endast 3 000 elever tar examen från ­hotell-, restaurang- och turist­­linjerna varje år. 

Samtidigt kommer totalt 50 000 nya arbetstillfällen att skapas fram till 2023, och 30 000 personer kommer att ­behöva nyanställas varje år. Anledningen är att det är stor omsättning på folk.

− Många unga människor har sitt första jobb inom restaurangnäringen, och söker sig sedan vidare till andra branscher, säger Eva Östling.

Vad har du för tips till de som vill in i branschen?

− Utbilda dig. Om du är yngre kan du läsa hotell och turism, eller livsmedel och restaurang på gymnasiet. Då kan du få jobb på en gång, men du kan också plugga ­vidare om du vill, säger Eva Östling.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset