Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.
Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Sol, vind och vatten. Sommaren är härlig på många sätt. Men i samband med årstiden så ökar också vissa brott.

Att cykelstöld är ett typiskt sommarbrott är kanske föga förvånande. Alla båtrelaterade brott ökar också under sommaren, som till exempel båtstölder och sjöfylleri.

– Det handlar om att folk är ute mer, cyklar mer och är ute med båten mer. Därför finns det vissa brottstyper som ökar till följd av det, förklarar Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Vissa brott kan också öka i samband med storhelger under sommaren.

– Till exempel så brukar det vara väldigt många anmälda misshandelsbrott under midsommar. Folk dricker ofta mycket då och vistas utomhus.

LÄS MER: Polisen: Så skyddar du dig mot de vanligaste sommarbedrägerierna 

Johanna Olseryd säger att man vissa år också kunnat se att våldtäkter som sker utomhus ökar. Ett annat brott som ökar under sommaren är fickstölder.

Antalet anmälda bostadsinbrott och kortbedrägerier ligger dock, till skillnad från vad många tror, jämnt under året och bostadsinbrott har snarare sina uppgångar under vintermånaderna när det är mörkare ute.

– Det är inte alls så att bostadsinbrotten ökar under sommaren, men däremot så är vi tydligare med informationen kring den här tiden på året när många lämnar bostaden en tid och påminner om vad man kan göra för att inte utsätta sig för risken för inbrott, säger Jörgen Karlsson, lokalpolischef i Järfälla.

Ska man åka bort över sommaren säger Jörgen Karlsson att grannsamverkan är väldigt viktigt så att någon kan hålla koll, se till tomten eller tömma brevlådan.

– Men det är också viktigt att man har ett bra skalskydd. Då menar jag inte bara larm utan också att man gör vad man kan för att försvåra att inbrott kan ske. Man kan aldrig garantera något, men se till att ha ett bra lås och även på altandörr eller fönster så att man inte kan öppna dem med bara en skruvmejsel. Man ska också se till att inte ha en stege ute på tomten.

LÄS MER: Misstänkt mordförsök efter inbrott

Han menar att antalet anmälda brott under sommaren egentligen inte skiljer sig så mycket åt under året i övrigt.

– Men när det är bra väder så ökar festligheterna. Då kan det på vissa ställen och under vissa tider förekomma lite fler våldsbrott när det är mycket folk som samlas på samma plats och alkohol är med i bilden. Relationsvåld kan också stiga något under sommaren när man tvinga bo ihop på ledig tid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott