Partiledarna fick under måndagens debatt svara på frågan "har du begått något brott". Bilden kommer från en tidigare debatt.
Partiledarna fick under måndagens debatt svara på frågan "har du begått något brott". Bilden kommer från en tidigare debatt.

Trimmade mopeder, svart städhjälp och israeliskt fängelse. Vid måndagens direktsända debatt erkände partiledarna tidigare synder.

Under Aftonbladets direktsändna partiledardebatt på måndagskvällen fick samtliga partiledare för riksdagspartierna svara på frågan om de någon gång begått något brott.

Hade partiledarna gjort det skulle de räcka upp en grön skylt. Om inte en röd skylt.

Sex av åtta räckte upp den gröna skylten.

– Jag har kört för fort, det var brottsligt. Det var i och för sig längesen. Och så, för ganska längesen, så hade jag svart städhjälp, sade Ulf Kristersson (M), som var först ut att svara på frågan.

LÄS MER: Partiledardebatt: Kristersson (M) svarslös på Åkessons (SD) fråga om regeringsbildning

Näste partiledare att bekänna sina synder var Liberalernas Jan Björklund.

– Jag hoppas att inte min äldsta son lyssnar på detta, men jag hade en trimmad moppe. Jag sade till honom att jag kommer hålla koll på att han inte trimmar sin. Då undrade han hur jag kunde veta hur man ser det, sade Björklund.

Ebba Busch Thor (KD) berättade att hon har en ”tung högerfot”.

– Jag har kört för fort. Men jag tror att det är ganska ointressant för väljarna. Mer intressant är att jag vill avskaffa landstinget, flikade hon in.

”Var ska jag börja”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lät skämtsamt påskina att han begått flera brott.

– Ja, var ska jag börja. Nä, jag skojar bara. Jag tror att allt det oskyldiga redan är sagt. Ja, jag har kört för fort, och ja, jag har haft en trimmad moppe. Men en gång har jag faktiskt snattat också. Jag var fem år och blev påkommen. Det gör jag aldrig om, erkände Åkesson.

LÄS MER: Yougov: Åkesson dyker i popularitet – Busch Thor på frammarsch

Gustav Fridolin erkände att han, till skillnad från de övriga partiledarna, faktiskt suttit i fängelse för sitt brott.

– Jag har deltagit med israelisk och palestinsk fredsrörelse i protester mot murbyggen i Palestina, och hamnat i israelsikt fängelse, berättade Fridolin.

Även Jonas Sjöstedt (V) höll upp den gröna skylten, men fick aldrig möjlighet att svara på frågan innan programledaren Robert Aschberg gick vidare till nästa segment av debatten.

Varken Stefan Löfven (S) eller Annie Lööf (C) erkände att de begått något brott.

LÄS MER: SD överlägset störst i ny Yougovmätning: ”Ett drömläge så här nära ett val”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset