Charter utan mobiltjatter avgår till Kreta i Höst.
Charter utan mobiltjatter avgår till Kreta i Höst.

När du kommer till hotellet får du lämna ifrån dig mobilen – för att få en mer avkopplande semester. Det är tanken när ett resebolag börjar med skärmfria charterresor i höst.

Researrangören Airtours börjar i höst sälja resor där det är förbjudet med mobiltelefon och andra skärmar, rapporterar Aftonbladet.

Enligt en Sifo-undersökning som resebolaget beställt så vill 61 procent av svenskarna åka på skärmfri semester. Kvinnorna är mest sugna, 64 procent, medan siffran bland männen är 58 procent.

– Jag tror att man upplever semestern på ett helt annat sätt utan sin skärm. Då tvingas man hitta på saker och umgås, säger Airtours informationschef Stefan Chatzopoulos till Aftonbladet.

Första resan i höst

I Sifo-undersökningen svarade deltagarna att de största nackdelarna med en skärmfri semester var att inte kunna följa nyheterna och kolla mejlen. Den främsta fördelen var att kunna pausa från sociala medier.

LÄS MER: Experterna: Så får du ut mer av semestern

Första mobilfria resan går till Kreta under skolornas lov i höst. Målgruppen är barnfamiljer.

Erbjuder polaroidkamera

På resmålet kommer alla mobiler och skärmar att samlas in och förvaras tills det är dags att åka hem.

– Man kan få ut sin skärm om man verkligen vill ha den, men tanken är att de ska samlas in så att hotellet är skärmfritt, säger Stefan Chatzopoulos.

Många använder även sin mobil som kamera och fotograferar flitigt under semestern. Det behovet möter resebolaget genom att låta en polaroidkamera ingå i resepaketet.

LÄS MER: Quiz: Vad vet du om charterresor?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset