Nu lanserar Viralgranskaren ett verktyg som varnar för fejkat material på nätet. 

Viralgranskarens varningslista har funnits med sedan starten 2014, men nu kan du se direkt i din webbläsare om du är på väg att surfa in på sidor som ligger på varningslistan.

Så här gör du för att installera webbläsartillägget Viralgranskarens varningslista:

Tilägg i store

1. Hitta inlägget på Chrome web store

2. Tryck på ”Lägg till” och sedan på ”Lägg till tillägg”.

När du surfar får du nu upp en varning när du är på väg in på en sida eller när en sådan artikel dyker upp i ditt Facebook-flöde. Klickar du på länken så kommer du självklart in på sajten som du ska, men varningslistan öppnas även i ett nytt fönster och du kan välja att läsa mer om sajten på listan. Där har vi även länkar till de viralgranskningar vi skrivit om olika sajter.

LÄS MER: Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare

Verktyget fungerar i webbläsarna Chrome, Vivaldi och Opera och än så länge bara för webbläsaren i datorn och inte i mobilen.

Tillägg på sajt

Hur funkar varningslistan då?

Det är en lista över sajter som skriver fejkade eller satiriska artiklar, men som emellanåt får spridning som om de vore på riktigt. Anledningen till att satirsajter också är med är att det finns olika nyanser av dem, allt från uppenbar humor till de som hellre verkar vilja att folk ska missta artiklarna för verkligheten än att göra en underhållande eller vass poäng. I den delen av spektrumet glider en del satirsajter över i att bara vara fejksajter som vill få så många som möjligt att klicka på artikeln och därmed klirr i kassan till sajtens ägare.

Alla sajter som sprider felaktig uppgifter finns inte med på varningslistan i nuläget. Ett flertal sajter i Sverige sprider till exempel konspirationsteorier och ogrundade påståenden om mat och hälsa. Tycker du att en sajt bör finnas på varningslistan? Mejla till [email protected]!

Till Viralgranskarens varningslista

LÄS MER: Så funkar tillägget som varnar dig för fejksajter 

Frågor om webbläsartillägget

Finns tillägget för fler webbläsare än bara Chrome?

För tillfället nej, men en Firefox-version kommer att publiceras snart och även en version för Microsoft Edge och Safari är planerad. Tillägget fungerar dock i andra Chromium-baserade webbläsare som Opera och Vivaldi.

Kan Metros se vad jag surfar på webben när jag installerat tillägget? När jag ska installera det står det att ”Appen eller tillägget kan läsa och ändra all din data på de webbplatser du besöker”.

Nej, Metro kan inte se vad du surfar på och du delar inte med dig av någon privat information alls till Metro. Hela webbläsartillägget opererar bara i din webbläsare och inget kommer ut. Varningen kommer upp för att webbläsartillägget måste ha tillåtelse att kunna lägga till sina varningar på webbsidor.

Finns tillägget även för mobilen?

I skrivande stund nej, men Metro kollar på möjligheterna att implementera en sådan funktion för smarta telefoner med Android och Ios.

Jag är utvecklare och vill veta mer om hur inlägget fungerar.

Tilläggets källkod är öppen och går att hitta här.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset