Metro listar de bästa dokumentärerna.
Metro listar de bästa dokumentärerna.

Finns det något bättre än att bänka sig framför TV:n och se en dokumentär en regnig dag? Här listar Metro de bästa dokumentärerna som finns på Netflix just nu.

Planet Earth (2006)

 

Betyg på IMDb: 9,6
I varje avsnitt får tittaren uppleva olika miljöer på jorden. Vackra bilder, häftiga tidshopp och sir David Attenboroughs mysiga röst ger Planet Earth en självklar plats på listan. Missa inte heller de andra BBC Earth dokumentärerna som heter Life, Frozen Planet, Blue Planet och Human Planet.

Chef’s Table (2015-)


Betyg på IMDb: 8,7
I Chef’s Table får man följa några av världens mest kända kockar på deras restauranger och i vardagslivet. Matglädjen är stor och inspirationen flödar när kockarna visar upp sina signaturrätter och förklarar varför just de lyckades att skapa något unikt inom matkulturen.

Making A Murderer (2015-)

 

Betyg på IMDb: 8,7
Making a Murderer handlar om fallet Steven Avery – mannen som satt i fängelse i 18 år för en våldtäkt han inte begått. Kort efter hans frigivning fälldes han igen för mordet på en fotograf. Dokumentären undersöker huruvida Avery är skyldig till mordet eller inte. Enligt Netflix kommer det en ny säsong någon gång i år.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

 

Betyg på IMDb: 8,4
Handlar om djurindustrins miljöpåverkan och undersöker flera stora miljöorganisationers riktlinjer i frågan. Cowspiracy har fått flera tittare att byta köttet mot en vegetarisk kost.

Going Clear: Scientology & The Prison Of Belief (2015)

 

Betyg på IMDb: 8,1
Dokumentären påstår sig vara en inblick i scientologikyrkan. Kändisar i kyrkan får specialbehandling medan ”vanliga” medlemmar arbetar under slavliknande förhållanden och straffas om de sköter sig dålig. I dokumentären berättar före detta scientologer om livet i sekten för att föra fram den stängda kyrkan i ljuset.

The Fear Of 13 (2015)

 

Betyg på IMDb: 7,7
Efter att ha suttit i dödscell i tjugo år berättar en fånge om hur det är att stå inför dödsstraffet. När han berättar sin historia blir det snart tydligt att saker inte är som de ter sig att vara.

What Happened, Miss Simone? (2015)

 

Betyg på IMDb: 7,6
Handlar om soullegenden Nina Simones liv som amerikansk sångerska, pianist och aktivist. På scenen var hon känd för sitt fria musikaliska uttryck, men under de våldsamma civila rättighets-rörelserna i 60-talets USA, var det inte lika lätt att vara fri. I dokumentären framställs både sångerskans liv i rampljuset och den kamp hon förde i samhället.

Metallica: Some Kind Of Monster (2004)

 

Betyg på IMDb: 7,5
För den som är intresserad av historien bakom Metallica är detta ett hett tips. Dokumentären handlar om skapandet av bandets album ”St. Anger” och konflikterna som härjade i bandet under processen.

Lo And Behold: Reveries Of The Connected World (2016)

 

Betyg på IMDb: 7,1
Regissören Werner Herzog undersöker internets historia, från dess födsel till i dag. I dokumentären tas både positiva och negativa sidor av internets sociala inflytande upp för att skapa en helhetsbild som kan intressera den mest tech-nördiga.

Tony Robbins: I Am Not Your Guru (2016)

 

Betyg på IMDb: 6,7
Dokumentären handlar om den internationella affärsstrategen Tony Robbins liv och strategier inom affärsbranschen. Tittaren får följa med på ett av Robbins seminarium, som varje år besöks av 2 500 människor. Där får man veta hur förarbetet går till och hur människors liv förändras av att delta i seminariet.

Hot Girls Wanted (2015)

 

Betyg på IMDb: 6,1
Denna mörka dokumentär handlar om amatörporrindustrin och de unga kvinnor som dras in i branschen och blir utnyttjade i porrens namn. Nu finns även uppföljaren Hot Girls Wanted: Turned Up, som fokuserar mer på porrkulturen i dagens teknologiska samhälle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Netflix tips