Dokumentärutbudet på streamingtjänsterna är stort och ibland svårt att sålla i. För att göra det en aning lättare har vi listat några av de bästa dokumentärerna just nu.

SVT Play

”The work – gruppterapi med mördare” (2017)
Ett antal tungt kriminella män och tre utomstående på Folsom Prison, i fyra dagars gruppterapi. Ett möte som river upp sår i samtliga deltagare.

”Eran – punk i tre delar” (2017)
Tre timmars djupdykning i punkens fortlöpande i den svenska subkulturella historien. Se Freddie Wadling, Stefan Sundström och Annika Von Hausswolff, och många andra, prata om det som formade punken på 1970-talet.

”The road movie” (2016)
En unik inblick i den ryska trafiken genom kamerautrustade bilar. Klipp efter klipp, utan dramaturgisk ordning, skapar ett band av gripande små vardagsberättelser.

”The road movie” skildrar den ryska trafiken, från bilrutan.

”Therese Johaug: Dopningsdomen” (2017)
Hör hur den dopningsavstängda skidåkaren hanterar vardagen i väntan på en dom. Dokumentärens första scen sätter – med sina höga vredesvrål – en mörk och sorgsen ton över hela dokumentären.

”Brev till en seriemördare” (2017)
Den Guldbaggenominerade dokumentären porträtterar dokumentärfilmaren Manal Masris försök att få kontakt med mannen som sköt hennes bror – seriemördaren Peter Mangs.

Den gripande ”The work – gruppterapi med mördare”.

Netflix

”Chef´s table” (2015 –)
Personliga och djupdykande avsnitt om stjärnkockars största passion – mat. I allt från Fäviken i Jämtland till ett parkeringsgarage i Tokyo får vi en intim inblick i hur det är att jobba med matlagning på allra högsta nivå.

”Minimalism: A documentary about the important things” (2016)
I en värld där prylar är lycka och more is more, får vi följa två vänner i deras jakt på att leva så minimalistiskt som möjligt. En dokumentär som sätter ens grundvärderingar på kant.

 

”Atari: Game over” (2014)
När speljätten Ataris släppte ett spel om ”ET” – och försäljningen inte gick som de önskade – ryktades det om att de hade grävt ner tusentals exemplar i öknen. I den här dokumentären får vi följa jakten på sanningen.

 

LÄS MER: Här är de bästa filmerna på Netflix 2018

 

”Jim och Andy” (2014)
En bakom-kulisserna-skildring där Jim Carrey gestaltar komikern Andy Kaufman, och igenom det funderar över sin egen existens. Så äkta och naken har man sällan sett Jim Carrey tidigare.

HBO nordic

”Right America: Feeling wronged – some voices from the campaign trail” (2009)
När Barack Obama valdes till president var det långt ifrån alla som firade. Men vilka är de, den amerikanska högern? Det reder denna dokumentär ut.

”Orphans of Ebola” är gripande berättelser efter att Västafrika drabbades av Ebola.

”Mommy dead and dearest” (2017)
En gripande granskning av kriminalfallet med Dee Dee Blanchard och henne dotter Gypsy Rose, och en berättelse om det kontroversiella syndromet ”Münchausen by proxy”

”The out list” (2013)
Kända, amerikanska HBTQ-personer avslöjar hur det är att leva som öppet ”ute” i USA. Såväl fördelar som nackdelar avhandlas i en gripande och personlig dokumentär.

”Orphans of Ebola” (2016)
Genom att följa barn som blivit föräldralösa får vi se en käftsmäll till dokumentär om det kraftiga utbrottet av Ebola i Västafrika.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset