Midsommarhelgen är en av de mest trafikerade och olycksdrabbade helgerna under hela året. Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket, ger sina tips för hur man kan komma fram så smidigt som möjligt och att undvika olyckor i midsommar.

Även om du ska åka långt eller kort är det viktigt att tänka på att det kommer vara mycket trafik i midsommar. Enligt Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket, kan det vara bra att åka en dag när inte alla andra åker.

– Torsdag och söndag är de dagarna då flest åker. På torsdag åker de flesta ut från storstäderna medan på söndag åker de flesta in mot storstäderna, så på de vägarna är det mest trafik. Så det är taktiskt att välja att åka en annan dag.

►LÄS MER:  Chans till sommarvärme på midsommar

Under midsommarhelgen sker många trafikolyckor. Enligt Transportstyrelsen så omkom förra året fem personer och 219 personer skadades svårt under midsommarhelgen.

– Flest olyckor sker där det är mest trafik, men många av de allvarliga olyckorna under en normal midsommarhelg inträffar på mindre vägar i glesbygden. Det är därför omöjligt att förutsäga var olyckorna kommer att ske – det är som att kasta ut en näve grus på en karta, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Det absolut viktigaste när man ska resa med bil under midsommar är enligt Beisi Sundin att vara utvilad.

– Det är också bra att ta pauser i bilkörningen och få lite frisk luft och fika.

►LÄS MER:  Köpa begagnad bil – expertens bästa tips

En annan bra sak enligt Beisi Sundin är att kolla upp vilka vägar man ska ta innan man åker för att undvika olyckor.

– De säkraste vägarna att åka är de med mitträcken och trafiksäkerhetskameror. När det finns kameror håller folk oftast hastighetsgränserna.

Beisi Sundins tips är att kolla Trafikverkets hemsida för de senaste uppdateringarna och för att se om det är några trafikarbeten på den vägen du planerat att ta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om trafikolycka