Räkna med långa köer i påsktrafiken när många vill åka till fjällen.
Räkna med långa köer i påsktrafiken när många vill åka till fjällen.

Räkna med köer och trångt på vägarna i påsk. I dag, skärtorsdagen, är påskhelgens värsta trafikdag och så här gör du för att undvika trafikolyckor. ”Var ute i god tid och stressa inte”, säger Mona Houvinen, presskommunikatör på Trafikverket till Metro.

Påskhelgen infaller olika varje år, vilket beror på när den första fullmånen som infaller efter vårdagjämningen. Men det finns en klar trend: Många åker till fjällen för att minnas Jesu död och uppståndelse.

– Det är statistik som vi sett under många år, säger Mona Houvinen, presskommunikatör på Trafikverket. 
– Det är framförallt trafiken mot norra Sverige som är mest belastad, som E45, E16, E18 sträckorna mot Gävle, Falun, Sundsvall och Östersund, säger Mona Masri. 

LÄS MER: "Världens sämsta och fulaste bil" såld

Väglaget på vägarna varierar från isigt, till fläckvis isigt i norra delarna av landet. (Se faktaruta).

För att minska risken för köolyckor och få ett bättre flöde har polisen i samarbete med Trafikverket beslutat om omkörningsförbud på E4 norr om Gävle på sträckan mot Tönnebro. 

LÄS MER: Test: Klarar du körkortsfrågorna? 

Ju fler som är ute på vägarna, desto större är risken för olyckor. Förra året skadades 39 personer i påsktrafiken, en person dog. 

För att undvika olyckor bör man hålla avstånd och följa trafikregler. 

– Var ute i god tid och anpassa hastigheten till väglaget, om det är 80-100 km på vägen är det upp till dig som är chaufför att hålla avstånd och undvika använda mobiltelefon. Samt se till att alla är bältade, uppmanar Mona Houvinen på Trafikverket. 

LÄS MER: Här är vanliga klädmissen som kan riskera ditt barns liv 

Elin Gårdestig/Trafikverket

Mona Houvinen, presskommunikatör Trafikverket. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Trafik