Det finns tydliga preferenser kring vem vi kan tänka oss hyra ut till.
Det finns tydliga preferenser kring vem vi kan tänka oss hyra ut till.

I bostadsdjungeln är det lätt att bli bortsorterad som hyresgäst. Men det finns vissa yrken som har det lättare än andra.

Att bostadssituationen i Stockholm är tuff har de flesta som hyr i andra hand fått känna av. I samband med skolstart drabbas framför allt studenter av det rekordlåga utbudet, stigande andrahandshyror och kraftiga prisökningar på bostadsmarknaden.

Trots den svåra bostadssituationen så kan nästan varannan svensk tänka sig att ha en student inneboende för att spara pengar. Det visar svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning Bobarometern som genomfördes under augusti månad.

LÄS MER: Hyra ut lägenheten i sommar? Tänk på det här först​

Men det finns självklart preferenser kring vem vi kan tänka oss hyra ut ett ledigt rum till. Enligt undersökningen är läkarstudenter de mest eftertraktade hyresgästerna. Därefter kommer jurister, sjuksköterskor och ekonomer. Även poliser, lärare och veterinärer är populära yrkeskategorier.

De minst eftertraktade hyresgästerna är personer som utbildar sig till militärer, marknadsförare eller fastighetsmäklare.

– Jag tror i grund och botten inte att det har så stor betydelse vad en inneboende studerar. Mycket handlar om personkemi och att det dagliga livet ska fungera så bra som möjligt för båda parter. Samtidigt är det intressant att se hur traditionellt människor tänker och värderar olika utbildningar och yrken,säger Dan Sjöholm, presstalesman på Svensk Fastighetsförmedling.

LÄS MER: Sommar – då är det rea i bostadskön​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bostad