Det varierar i smak.
Det varierar i smak.

Grisfötter, lutfisk, sylta och dopp i grytan är några av de rätter som flest svenskarna helst låter bli på julbordet. I alla fall om man får tro en ny undersökning från Ica.

Vilka är egentligen våra minst omtyckta julbordsklassiker?

När svenskarna får frågan om vilka av de traditionella julrätterna de helst undviker på julbordet toppas listan av bland annat grisfötter, kalvtunga/kotunga, lutfisk och sylta. Inte heller ål går hem men där finns det andra förklaringar:

– Det finns fler skäl än smak till varför det är Sveriges minst älskade julmat. Ålen är i dag en akut hotad art och därmed även fridlyst. Vi säljer inte ål i någon av våra butiker, men saknar man smaken av rökt på julbordet passar det utmärkt med exempelvis rökt lax, säger Leif Grönlund från Ica i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Lista: Det här klarar vi oss inte utan på julbordet

Ica: Yngre väljer oftare bort lutfisk och sylta

Skillnaden på yngre och äldres matpreferenser visar sig under julen. Personer mellan 18 och 34 år väljer i högre utsträckning bort traditionella julrätter jämfört med personer över 65 år.

68 procent av 18- till 34-åringar avstår helst lutfisk, jämfört med 30 procent av 65-74-åringar, enligt Icas enkätundersökning. 67 procent av de mellan 18 och 34 år väljer gärna bort sylta medan 30 procent av de mellan 65 och 74 gör det.

Julrätterna svenskarna helst låter bli i siffror

  1. Grisfötter (74 %)
  2. Kalvtunga/Kotunga (69 %)
  3. Rökt ål (56 %)
  4. Lutfisk (52 %)
  5. Sylta (50 %)
  6. Dopp i grytan (48 %)
  7. Lax- /Fiskaladåb (48 %)
  8. Brunkål (41 %)
  9. Fårfiol (35 %)
  10. Sillsallad (32 %)

Fotnot: Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Ica mellan den 16 juli och 5 augusti 2018 med 4 200 svarande i hela Sverige.
Källa: Ica

LÄS MER: Julbordet visar var du bor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset