Barbie-dockorna börjar nu säljas i USA.
Barbie-dockorna börjar nu säljas i USA.

Barbie-tillverkaren Mattel börjar sälja Barbie-dockor i olika kroppsformer – ett avsteg från 57 år med dockor med getingmidja och stor byst.

Av de tre nya Barbie-dockorna är en liten och nätt, en är lång och en har lite mer kött på benen än den vanliga Barbie-modellen, skriver tidningen Time.

Företagets förhoppning är att de nya dockorna ska spegla den värld som den unga konsumenten lever. Det är inte bara kropparna som nu är mer varierade utan även hårfärg och hudfärg har setts över, en förändring som kom förra året.

►LÄS MER: Nu slipper Barbie gå omkring i högklackat – efter 56 år

Projektet förväntas redan från början möta på protester – särskilda hjälplinjer har satts upp för klagomål om att alla kläder inte kommer att passa alla modellerna.

Det finns en oro att inte alla kommer att uppskatta de nya dockorna eller tycka att de "är" Barbie, men Richard Dickson, Mattels vd, är villig att ta den risken

– Haters gonna hate ("de som hatar kommer att göra det"), säger han.

►LÄS MER: Barbie måste ta hjälp av killar för att programmera – i sin egen dataingenjörsbok

– Vi vill bara att de som älskar Barbie ska fortsätta att göra det ännu mer.

Förändringens vindar alltså, efter 57 år med en risad och rosad bystig blondin, men företaget behöver göra något för att få bukt med sjunkande försäljningssiffror, skriver Time. 2012–2014 föll försäljningen med 20 procent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje