Domstolarna ska även kunna döma hårdare straff i fall när gärningsmännen anspelat på sin gängtillhörighet.
Domstolarna ska även kunna döma hårdare straff i fall när gärningsmännen anspelat på sin gängtillhörighet.

Det ligger högt på polisens prioriteringslista att motverka den organiserade brottsligheten. Därför inför regeringen en rad nya lagar som ska göra det enklare att komma åt ledarna bakom gängvåldet.

Totalt är det omkring 15 brott som kriminaliseras. De nya lagarna ska träda i kraft 1 juli i år.

– Det här är systemhotande kriminalitet och det är gäng som ägnar sig åt grovt våld, utpressning, narkotikabrott och hot av vittnen. Samhällets inställning måste vara att vi inte kan acceptera det, säger justitieminister Morgan Johansson, S, till SVT Nyheter.

►LÄS MER: Polisen: Här är de 53 mest utsatta områdena i Sverige

Det ska bland annat bli straffbart att inte förhindra allvarliga brott. Det är för att det ska bli lättare att komma åt ledarna i de kriminella gängen. Det är ofta ledarna som styr vilka som ska hotas, misshandlas eller mördas – men de döms sällan i domstol eftersom de inte utför själva brotten.

– Vi kriminaliserar underlåtenhet att förhindra brott och det kommer att träffa dem som har en ledande ställning inom gängen, säger justitieministern till SVT.

Bland brotten som kriminaliseras finns även försök, förberedelse och stämpling till övergrepp i rättssak samt grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Dessutom ska domstolarna kunna döma hårdare straff i fall när gärningsmännen anspelat på sin gängtillhörighet, enligt SVT.

LÄS MER: Natalie dras till kriminella: "Skulle aldrig vara ihop med en svensson"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Djur