En egyptisk långörad igelkott behöver bara en matsked kattmat om dagen. 
En egyptisk långörad igelkott behöver bara en matsked kattmat om dagen. 

Vad sägs om att ha en långörad igelkott eller kanske en flygpungekorre hemma? Allt fler väljer exotiska husdjur, visar en ny undersökning.

Agria Djurförsäkring

Degus kammar hem plats sex på 10-i-topp-listan.

På topplistan med de ovanligaste sällskapsdjuren så hittar man bland annat egyptisk långörad igelkott och flygpungekorre. Under 2014 ökade även antalet försäkrade gerbiler och mongolisk ökenråtta med nära 40 procent.

– Det är många som vill skaffa annorlunda djur har vi märkt. Jag tror det handlar om man vill sticka ut, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

En liten egyptisk igelkott kostar inte många hundralappar och passar bra för både barn och äldre – eftersom man slipper gå ut och gå med den.

– De behöver bara en matsked kattmat om dagen, så den är billig i drift och går väldigt bra ihop med hundar och katter, säger Pernilla Melander.

Men det finns ändå en hel del att tänka över innan man slår till. Att ta sällsynta djur till veterinären kostar nämligen skjortan – oberoende av storlek.

– Att ta en igelkott på ett veterinärbesök kan i genomsnitt kosta över fyra tusen kronor, enligt Pernilla Melander.

Dessutom finns det en del regelverk att hålla sig till när man skaffar sig ovanliga husdjur.

– Man måste kunna skapa rätt miljö och temperatur för djuret och se till att rätt sorts mat finns att få ta på. Dessutom måste det finnas veterinärer som har kunskap om just det djuret i närheten, säger Michael Diemer på Jordbruksverket. 

►LÄS MER: Lyckosten Emma har en räv som husdjur

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset