Det är inte för inte som Österlen kallas för ”Lilla Toscana” – vi har besökt tre nyöppnade krogar som alla på olika vis förvaltar italienska mattraditioner, och alla är de värda ett sommarbesök.

Pastafabriken
Italienska för nybörjare
På hemlighuset underhålls du med böjningar av italienska verb men i köket ligger kunskaperna skyhögt över nybörjarnivå här i Ingelstorp där det driftiga gänget bakom populära Hedvigsdals pizza i saluhallen har kastat sig över sin nya passion: pasta. Den görs på plats av bornholmskt durummjöl och menyn genomsyras av kvalitetsråvaror och smaksäkerhet. I en lödig och tät buljong på kalv och bakade tomater ligger mortadellafyllda tortellinis och de gröna fusilliskruvarna samsas med perfekt al dente-kokt sparris från granngården, spansk körvel, bronsfänkål, ramslök, kirskål och förstås: smör. Bedårande enkelt – och så gott att vi blir knäsvaga.

Ingelstorps byväg 8
270 21 Glemmingebro

LÄS MER: ”Här är Malmös bästa krogar”

Örum 119
Lyxpizza i gårdsmiljö
Gården som tidigare huserade Kafferosteriet på Österlen med tillhörande pizzeria har bytt ägare, men vedugnspizza bakas här fortfarande – nu med toppings från hela världen. En pizza bianco lyxas exempelvis till med råmarinerad tonfisk, laxrom, avokadokräm och koriander – en vågad kombo som visar sig hitta hem. Men smakar det så kostar det, och vid 220 kr börjar det nog närma sig smärtgränsen för semesterplånboken. En klassisk Margherita kan dock fås för 145. Vid vackert väder sitter vi med fördel på den härliga gården och slinker över till boden Frusen Glädje med hemgjord glass för efterrätt.

Örumsvägen 119
271 76 Löderup

LÄS MER: ”Här hittar du Malmös maffigaste mackor”

Bella på Österlen
En skånskitaliensk schlagerhit
På en liten lantgård med panoramafönster ut mot böljande fält serveras vi rustik, lantlig italiensk comfort food när den är som bäst. Charkuterier med italienskt ursprung och nyfriterade frasiga torta frittas är lika publikfriande som den italienska schlagern i högtalarna. Hitkavalkaden fortsätter med en nordiskt twistad carne cruda på skånsk kalv. Och den hemvevade tagliatellen med smör, olivolja, och ohemula mängder av purfärsk lövtunt skivad sommartryffel är definitivt en evergreen. Om menypriset inte vore lika högt som på en Östermalmskrog hade vi gärna hängt här varje dag hela sommaren.

Östangård B&B
Kvarnby 1303
276 36 Borrby

Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset