De nya lejonen börjar ta form.
De nya lejonen börjar ta form.

Efter terrorattentatet på Drottninggatan lovade Stockholm stad att stärka skyddet på gatorna. Sedan dess har skaparen till de klassiska betonglejonen jobbat på en betydligt mycket större version. Nu börjar de tre ton tunga lejonen ta form.

Sedan terrorattentatet på Drottninggatan i april har Stockholms stad förstärkt säkerheten med 17 nya betonglejon på gatan. Men i efterdyningarna av dådet lovade staden också att tyngre lejon skulle tas fram.

– Vi ska ha större lejon av en tyngre vikt. Det finns en säkerhetsaspekt och det är på förekommen anledning efter terrordådet, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm stad.

Nu har de nya, tre ton tunga, lejonen börjat ta form och om de lever upp till kraven är tanken att de ska placeras ut i staden till våren. Merparten av dem kommer stå på Drottninggatan men det är inte omöjligt att de även dyker upp på fler platser. Lejonen blir ett komplement till de betongblock som ställdes upp på shoppinggatan efter terrorattentaten.

LÄS MER: Isabella, 19, var med om terrorattentat – för andra gången

De klassiska lejonen har stått på Drottninggatan sedan 1995 och skapades av konstnären Anders Årfeldt. Det är även han som ligger bakom den nya versionen.

– Lejonen ska ju väga tre ton så för att det inte ska bli helt groteskt har jag gjort dem på en betongplatta. Men de blir mycket större, säger Anders Årfelt.

Med betongplattan kommer de nya lejonen nå ståtliga 160 centimeter.

I övrigt blir de nya skyddslejonen i princip kopior på sina lättare föregångare men ett par detaljer kan komma att ändras.

– De blir kanske inte exakt likadana, säger Anders Årfelt.

LÄS MER: Anders, 83, skapade lejonen på Drottninggatan: ”Hoppas de räddade några liv”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset