När paret Elevant skulle fira tio år som gifta gav Joachim sin fru Sofia en resa till kärringkånks-VM i Finland. Nu är de Sveriges kanske minst kända världsmästare.

 

Kärringkånk heter sporten där en löpare bär sin lagkamrat, oftast en kvinnlig partner, genom en hinderbana. Varje år hålls ett världsmästerskap i Sonkajärvi, Finland – något som Joachim Elevant hade snappat upp inför sin tionde bröllopsdag.

– Jag ville ge henne en present, och så fick jag lite idétorka. Men så kom jag på att vi har pratat och skrattat lite åt hur konstig den här ”wife carrying”-grejen var. Så då slog jag till, säger Joachim.

– Det var en fin bröllopspresent! En del får typ rosor, smycken, kanske en resa. Jag fick hjälm, tandskydd och låna en husbil och åka till Finland, säger Sofia.

LÄS MER: 10 sporter du inte visste fanns

Bärtekniken lärde de sig genom att titta på klipp från mästerskapet och testa på den ute i motionsspåren.

– Vi gick så långt ifrån alla andra som möjligt. Jag tyckte det var lite pinsamt. Sen tränade vi kanske sex, sju gånger och skrämde slag på en del folk i skogen, säger Sofia.

När de kom fram till Sonkajärvi började vinnarskallarna komma fram i paret.

– Alla som var där tog ju det här på största möjliga allvar. Det var värsta arenan och parad med flaggor. Så vi gick från att garva i den där husbilen och tänka ”vad håller vi på med?” till att tänka ”nu är det fasiken VM! Nu är det tävling!” säger Sofia.

Hinderbanan är 235,5 meter lång och innehåller både sand, häckar och vattenhinder. Joachim och Sofia kom i mål på 1 minut och 24 sekunder och knep därmed guldet i seniorklassen.

LÄS MER: Förbund slåss mot växande sport

Priset: Sofias vikt i öl – helt enligt traditionerna.

Sofia och Joachim tycker att fler borde prova på den udda sporten.

– Det var jätteroligt! Nu är vi kärare än någonsin. Om tio år får det bli bastu-VM, säger Sofia och skrattar.

Kommer ni att försvara er titel nästa år?

– Jag hade gärna gjort det om det hade funnits ett direktflyg till Sonkajärvi och något schysst hotell att bo på, men att åka dit med husbil för den korta stunden blir lite för mycket, säger Sofia.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset