Bild från polisens förundersökning. Pilen visar entrén till banklokalen där rånet  ägde rum. 
Bild från polisens förundersökning. Pilen visar entrén till banklokalen där rånet  ägde rum. 

En ny våg av värderån har tagit fart. Polisen misstänker ett generationsskifte där nya kullar med unga rånare skolas in. – Ur den gruppen som ägnar sig åt väskryckningar kommer det så småningom växa fram några som vågar ta steget att göra något större, säger Polisen.

Efter en längre tids nedgång har rånen av värdeväskor i Stockholm ökat igen. Från årsskiftet fram till augusti i år har antalet så kallade väskryckningar ­varit lika många som under hela förra året.

– Det är väldigt oroväckande. Det är en positiv trend som bryts, säger Björn Ek, kriminalinspektör och rånexpert vid Rikskriminal­polisen.

I de allra flesta fall har gärningsmännen varit unga och inte sällan våldsamma. Enligt Björn Ek tyder det mesta på ett generationsskifte där nya kullar tar över och skolas in samtidigt som flera dömda rånare avtjänar sina straff.

– Jag tolkar det till viss del som att det kommer in en ny generation som ­prövar på det här. För det ger egentligen inga direkta pengar och vi ser inte heller några tecken på att de kommer över mer pengar än ­tidigare, säger han.

Enligt Lars Johansson vid länskriminalunderrättelsetjänsten i Stockholm utförs rånen både av sammanslutna ligor och mindre organiserade grupper.

Men trots att bevisläget ofta anses som gott är det svårt att få till en fällande dom.

– Det vi ser är att ju fler brott man begår, desto mer kunskap inhämtar man. Och ur den gruppen som ängar sig åt väskryckningar kommer det så småningom växa fram några som vågar ta steget att göra något större, säger han.

23-åringar åtalas nu för värderån

Maskerade och beväpnade med en yxa slog de två rånarna till mot de två väktarna och slet till sig en värdeväska innehållandes över 400 000 kronor. Nu åtalas två 23-åriga män för rån och grovt vapenbrott.

Det var den 8 maj i år som väktarna blev överfallna när de skulle fylla på en bankomat i Jakobsbergs centrum.  Samtidigt som den ena av rånarna försökte slita väskan från väktarna hotade den andre mannen med en yxa.

Rånarna flydde springandes från platsen, men den som var beväpnad med yxa hann inte längre än 400 meter innan han brottades till marken av en civilpolis som befann sig i närheten och greps med värdeväskan.Vid en husrannsakan påträffades även ett hagelgevär och infärgade sedlar till ett värde av 37000 kronor.

En av 23-åringarna har erkänt brott, men den andra som greps senare på kvällen samma dag nekar. Rättegång inleds inom två veckor. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset