Doreen Månssons liv har präglats av hennes sprutfobi.
Doreen Månssons liv har präglats av hennes sprutfobi.

Spruträdsla är en av de vanligaste fobierna. För Doreen Månsson, 40 år, påverkade det hela hennes liv. Men det finns sätt att bli kvitt eller åtminstone lindra skräcken.

Människor kan vara rädda för de konstigaste av saker. Men det finns rädslor som är överrepresenterade. Höjdskräck, flygrädsla och rädsla för spindlar hör alla till de vanligaste specifika fobierna. 

Det finns sätt att ta kontroll och övervinna sin rädsla. Anna Bjärtå, som forskar om rädsla och ångest vid Mittuniversitetet, säger att exponeringsterapi är det bästa för människor med fobier.

– Det mest effektiva som man vet i dag är att exponera sig för sin fobi. Att man vänjer sig vid att befinna sig vid en spruta eller en spindel eller vad det nu är utan att känna skräcken, säger hon.

Enligt Anna Bjärtå har drygt tio procent av svenskarna en fobi och nästan var fjärde person kommer någon gång i livet att lida av en ångeststörning.

– Alla som känner att de mår dåligt av sin rädsla bör göra någonting åt det, för det blir begränsande. Det första steget är ju att kontakta en psykolog eller att gå till sjukvården, säger hon.

Rädsla för sprutor är även det en av de vanligaste fobierna. Det är en fobi som har påverkat programledaren och författaren Doreen Månssons liv.

– Jag kände att jag hellre ville dö än att ta en spruta, säger hon.

Rädslan föddes som liten, när Doreen bodde i Afrika och var tvungen att ta en spruta på en ambassad.

– De hade tjocka nålar och en barsk läkare, och eftersom jag var barn fick jag vänta till sist.

Det byggde upp en oro och stress inom henne, något som bara växte och växte.

– Det blev så stort. Sedan har hela mitt liv gått ut på att undvika sprutor. Det är en ganska farlig grej att ha fobi för, säger Doreen Månsson.

Vändpunkten kom när hon blev gravid för ett par år sedan. Läkarna ville då ta tester eftersom de var oroliga för blodproppar.

– Då sa läkaren att jag borde gå i terapi för det.

Hon vände sig till Egil Linge, terapeut och psykolog, för att genomgå KBT-terapi. Gradvis fick Doreen möta sin rädsla genom att exponeras för sprutor. Det dröjde inte länge innan hon hade tagit kontroll över sin rädsla.

– Jag känner mig så stark. Visst tycker jag fortfarande att det är sjukt obehagligt, men jag kan göra det, säger Doreen som nu är aktuell med boken ”Doreens trädgård & kök”.

Det var tur att hon tog tag i det, för i samband med graviditeten fick hon blodproppar.

– Det kunde ha gått illa om jag hade gått in och gömt mig, säger Doreen Månsson.

►LÄS MER: Fobiske Janet gick ut för första gången på åratal – föll ner i hål

►LÄS MER: Tolv okända och missförstådda fobier

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset