Så här liten är alkoholmätaren som ska kunna opereras in i din kropp.
Så här liten är alkoholmätaren som ska kunna opereras in i din kropp.

Amerikanska forskare har tagit fram en mikrosensor som injiceras under huden för att mäta alkoholnivåer, skriver SVT Nyheter.

Sensorn är täckt i ett särskilt enzym, alkoholoxidas, som samverkar med alkoholen i kroppen och skapar signaler. Tanken är att exempelvis en mobiltelefon ska ta emot signalerna för att personen med sensorn ska kunna se hur mycket alkohol det finns i blodet, skriver SVT Nyheter.

Forskarna vid University of California har tagit fram sensorn för att hjälpa människor som har problem med sin alkoholkonsumtion. Magnus Ingelman-Sundberg, professor i molekylär toxikologi vid Karolinska institutet, har tagit del av studien och tror på projektet.

– Det här kan vara som en våg för den som bantar. Ett bra instrument för den som du vill bearbeta sina alkoholproblem, säger han till SVT

Hittills har sensorn bara testats utanför kroppen men tanken är att den ska skjutas in under huden på levande människor i framtiden.

– Det är en säker metod att mäta alkoholnivåer på, men den kanske kan reagera på andra ämnen än alkohol också, som exempelvis teer och andra icke-alkoholhaltiga drycker. Det måste man testa genom att sätta in sensorn i en människa, säger Magnus Ingelman-Sundberg till SVT.

Studien publicerades under konferensen 2018 IEEE Custom Integrated Circuits Conference i San Diego.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset