Konsumtionen av ägg, godis och sprit skjuter i höjden under påskhelgen.
Konsumtionen av ägg, godis och sprit skjuter i höjden under påskhelgen.

Mat för över 7 miljarder kronor, kilovis med godis, vallfärd till systembolaget och ett väder som kan bjuda på allt från sibirisk iskyla till rena rama medelhavsvärmen. Här är den svenska påsken i siffror.

1,4 kilo godis – per person

Under påskhelgen trycker svenskarna i sig närmare 7000 ton godis. Alltså cirka 1,4 kilo godis per person, enligt siffror från Axfood. Favoriten att fylla påskägget med är lösgodis, och framförallt äggformade sådana. Enligt svensk handel kommer 61 procent av svenska folket att fylla påskäggen med lösgodis i år.

LÄS MER: Det här innehåller ditt påskgodis – egentligen

Fördubblad äggkonsumtion

När det gäller vanliga hönsägg konsumerar vi svenskar mer än dubbelt så mycket under påskhelgen mot en vanlig helg, enligt Svenska ägg. I Sverige äter vi i snitt två ägg per helg, men under påskhelgen mumsar vi i i stället i oss fyra ägg. Ungefär 2000 ton ägg kommer att gå åt i Sverige under helgen, vilket motsvarar närmare 32 miljoner ägg. Toppen nås under påskaftonen då det äts 6 miljoner ägg i timmen, enligt svenska ägg.

LÄS MER: Så får du äggen att bli påskpyntets pärlor

Mat för 7,4 miljarder kronor

Sammanlagt spenderar svenskarna 7,4 miljarder kronor på mat inför påsken. Skärtorsdagen är den dagen då flest går och handlar. Då väntas omsättningen i dagligvaruhandeln bli nästan dubbelt så stor som en vanlig dag. Ägg, sill och lax är de populäraste varorna på påskbordet, men även lamm ökar i försäljning. Hela 25 procent av årsförsäljningen av färskt lammkött säljs under påskveckan, enligt Axfood. Att äta lamm är en relativt ny tradition som uppstod under 1900-talet.

2,6 miljoner svenskar vallfärdar till systembolaget

Högtider brukar även innebära en större alkoholkonsumtion än under resten av året. Försäljningen går i snitt upp 40 procent mot en normalvecka under påsken. Enligt Systembolagets rapport från 2017 besökte 2,6 miljoner svenskar systembolaget under påskveckan. Vi drack totalt 1 194 liter ren alkohol under påsken, vilket var en minskning från 2016 då vi drack 1 233 liter. Den vanligaste drycken är öl.

LÄS MER: Ger mörk alkohol värre bakfylla än ljus? Läkarna reder ut

Svensken måste ha must

Även om alkoholkonsumtionen går upp rejält är den överlägset mest förtärda drycken under påsken en alkoholfri (i de flesta fall) sådan – påskmusten. Ungefär 12 miljoner liter häller vi i oss. Alltså cirka 1,2 liter per person.

Extrem kyla eller medelhavsvärme – påskvädret har bjudit på bägge

Påskvädret i Sverige varierar ofta kraftigt från ett år till ett annat, eftersom den kan infalla när som helst mellan den 22 mars och den 25 april. Påsken kan alltså infalla innan vintern blivit vår ett år, för att infalla veckan innan Valborg ett annat. Under 2000-talet har påsken bjudit på allt från 26 plusgrader (uppmätt i Målilla år 2000) och minus 41 (Nikkaluokta 2008). 2011 inföll påskdagen så sent som den 24 april. Då var det över 20 grader varmt i hela landet, långt upp i Norrland, enligt SMHI.

Årets påsk är enligt meteorologer en ovanligt kall sådan i hela landet, med temperaturer från minus tio grader i norr till en handfull plusgrader i söder.

LÄS MER: Meteorologen: Solig men ovanligt kall påskhelg

Resorna går till Kanarieöarna och Thailand

Många svenskar väljer att fly landet under påskhelgen. I år extra många, enligt bokningsaktören Ticket, eftersom årets påsk gör det möjligt för många svenskar att få tio dagars sammanhängande ledighet genom att ta ut fyra semesterdagar. Bokningarna har ökat med 10 procent mot förra året, och de flesta resorna går till Kanarieöarna och Thailand.

LÄS MER: Så maxar du ledigheten 2018 – då ska du ta ut semestern

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset