Fyller du år den 22 april delar du födelsedag med 2 282 Stockholmare. En ny sammanställning från SCB visar vilken födelsedag som är vanligast att ha i alla Sveriges kommuner.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) den vanligaste fördelsedagen den 10 april. Då fyller hela 25 616 svenskar år. De flesta svenskar har alltså blivit till under sommarmånaderna.

– En del forskare anser att fertiliteten påverkas av ljuset som är under sommarmånaderna och att det är därför det är vårmånaderna som gäller, sa Inge Göransson som arbetar med befolkningsstatistik på SCB till SVT nyheter i april.

► LÄS MER: Varannan ger sig själv paket på sin födelsedag
 

Sedan 2008 har dock juli månad toppat födelsestatistiken. Det kommer kommer dock dröja många år tills juli kommer vara månaden med flest födelsedagsfester. 

En ny sammanställning SCB gjort på uppdrag av nyhetsbyrån Siren visar dock att vilken dag som är den vanligaste födelsedagen skiljer sig åt från kommun till kommun. I Överkalix är 20 december den vanligaste födelsedagen och i Mullsjö är den 3 mars den vanligaste födelsedagen med 35 invånare med den födelsedagen.

Fortfarande är det dock så att april är den vanligaste födelsemånaden i de flesta svenska kommunerna. Bara i Stockholm är hela 2 282 personer födda den 22 april.

Sammanställningen exkluderar utrikes födda då detta enligt SCB leder till en överrepresentation av datum som 1 januari och 1 juli.

► LÄS MER: Larmet: Slut på personnummer – tvingas hitta på födelsedagar

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset