Här syns en drönare med en kamera. 
Här syns en drönare med en kamera. 

På flera spanska turistorter genomförs nu ett pilotprojekt där det istället är drönare som agerar badvakter. De kan nå personer som är på väg att drunkna tre gånger så snabbt som mänskliga badvakter.

Drönare, alltså obemannade luftfarkoster, är en växande industri och ett pilotprojekt som innebär att drönare får agera livvakter genomförs nu på fem spanska turistorter, rapporter The Local.

Drönarna har livbojer som de kan släppa ned i vattnet och kan nå simmare tre gånger så snabbt som mänskliga livvakter. De har också kameror, vilket innebär att drönaroperatörerna på land lättare kan se om en person riskerar att drunkna.

► LÄS MER: Schweiz skickar paket med drönare

– Så fort de ser någon som har svårigheter i vattnet kommer både drönaren och enb livvakt springa mot sjön. Om drönare kommer först kommer den att släppa ned en livboj som kan spara värdefull tid tills livvakten nått personen som håller på att drunkna. De kan alltså rädda liv, säger en talesperson för projektet till The Local.

Varje år drunknar 400 personer på spanska stränder. Stränderna där pilotprojektet nu genomförs är belagda i Marbella, Cartagena, Benalmádena, Ribadesella och Cantabria. 

► LÄS MER: Drönare ska hjälpa i ledighetskaos

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset