På flera ställen i landet råder eldningsförbud. 
På flera ställen i landet råder eldningsförbud. 

Sommarvärmen har slagit till ordentligt på sistone vilket har gjort att både skog och mark blivit väldigt torrt. Något som skapar stor risk för brand. Många kommuner och län inför nu eldningsförbud. Men vad betyder egentligen eldningsförbud och får man grilla?

Det har rapporterats om att den riktiga sommarvärmen nu äntligen kommit. Men det är inte bara positivt som kommer med värmen. Både skog och mark torkar väldigt lätt, något som gör att brandrisken ökar. Enligt SMHI är det just nu stor brandrisk i nästan hela Sverige. Nu har bland annat Stockholms län, Uppsala län och Gotland gått ut med att eldningsförbud råder.

– Eldningsförbud innebär att man inte får elda utomhus, säger Torbjörn Strandberg, operativ chef på Storstockholms brandförsvar.

Eldningsförbud betyder inte att du inte får grilla utomhus. Men du får inte grilla överallt.

– Du får inte använda engångsgrillar utan bara grilla på iordninggjorda grillplatser eller på din egen grill, säger Torbjörn Strandberg.

Han tillägger också att om man ska grilla när det är eldningsförbud är det viktigt att släcka ordentligt efter sig.

– Det är viktigt att se till man har saker att släcka elden med och att man släcker elden ordentligt efteråt. 

Reglerna kring eldningsförbud kan skilja sig åt mellan kommuner. Det är därför viktigt att du själv kollar vilka regler som gäller just i din kommun. 

►LÄS MER:  Här är reglerna som gäller vid grillning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset