Republikanen Rick Jones, som sitter i Michigans delstatsparlament.
Republikanen Rick Jones, som sitter i Michigans delstatsparlament.

En nytt lagförslag i amerikanska Michigan har som syfte att hindra husdjur från övergrepp. Men lagförslaget innebär i praktiken ett förbud även mot oral- och analsex.

2003 beslutade USA:s högsta domstol att det går emot grundlagen att förbjuda homosexuellt sex, eller "sodomi" som "avvikande" sexualitet traditionellt kallats för. Trots det finns lagar som fortfarande förbjuder homosexuellt sex i 12 amerikanska delstater. 

Frågan om den formen av "sodomiförbud" har återigen aktualiserats efter att Michigans delstatsparlament röstat igenom en lag som har som syfte att hindra djurplågeri. Lagen, som kallats "Logans lag" efter en Siberian husky-hund som plågades med syra, innebär nämligen också ett uppdaterat språkbruk i lagtexten som rör delstatens sodomiförbud. 

► LÄS MER: Gift er - men ni får inte ha oralsex
 

"En människa som utför fruktansvärda och vidriga brott mot naturen antingen med en människa eller ett djur", kan numera alltså komma att straffas med upp till femton år i fängelse.

Lagen har som syfte att straffa människor som har sex med djur, men resultatet blir i praktiken ett förbud mot oral- och analsex även för människor eftersom förbudet mot den sortens sexakter regleras i samma lag som reglerar lagstiftningen kring tidelag. 

Lagförslaget får nu hård kritik från HBTQ-grupper eftersom det i praktiken likställer sodomi och tidelag, någonting som också länge var fallet i Sverige. När tidningen The Towleroad frågade republikanen Rick Jones som står bakom lagförslaget varför han inte gjort någonting åt den saken menar han att frågan är för känslig.

"Det enda sättet du skulle få bort den lagen på är om du hade en lag som tog bort alla lagar som går emot grundlagen. Skulle du fokusera på det här skulle folk bli galna. Jag vill inte förstöra hund-lagen alla vill ha", sa han.

► LÄS MER: Här försöker läkarna ”bota” homosexuella med elchocker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Oralsex