Emil Frisk körde upp i Eskilstuna. Där blir 54,73 procent av dem som gör körprovet godkända.
Emil Frisk körde upp i Eskilstuna. Där blir 54,73 procent av dem som gör körprovet godkända.

Att ta körkort för personbil kan vara både ångestfyllt och dyrt. Här har du listan var det är lättast att fixa körkortet.

Emil Frisk använder sin bil varje dag, körkortet är ett måste i hans vardag. Han minns hur han råpluggade inför kunskapsprovet:

– När jag väl hade provet framför mig var det många oväntade frågor som jag inte kunde. Vissa frågor var helt oväsentliga, de borde ha varit värda mindre poäng, säger han till Metro.

► LÄS MER: Rekommenderas tio lektioner på körskolan – har haft körkort i ett halvår

Antalet som blir godkända på kunskapsprov respektive uppkörning varierar mycket beroende på var i landet man bor. Enligt siffror från Trafikverket toppar Umeå och Örnsköldsvik listan där flest blir godkända.

I Umeå blir omkring 55 procent av de som skriver upp godkända, och i Örnsköldsvik blir cirka 66 procent av de som kör upp godkända.

Emil körde upp i Eskilstuna. Där blir 54,73 procent godkända på förarprovet. Emil kuggade på sin första uppkörning:

– Jag har nog aldrig varit så nervös, det var riktigt jobbigt. Jag föll på ett rödljus. Det var först grönt, men innan jag hann fram hade det slagit om och trafikinspektören tvärnitade. Det var riktigt bittert, säger han. 

► LÄS MER: Färre klarar körkortsproven

Emil tog dock revansch under sin nästa uppkörning:

– Nästa gång struntade jag i att trafikinspektören var med i bilen, jag fokuserade enbart på vart jag körde. Då gick det utan problem.

– Sen tror jag att det är svårare att ta körkort i större städer. Jag skulle exempelvis aldrig vilja köra upp i Stockholm, men i Eskilstuna är det ganska lugn trafik.

Jakobsberg är det område där minst antal blir godkända på uppkörningen, 38 procent. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Trafik