– En väldigt intressant förändring på arbetsmarknaden är att frilansjobben ökar i popularitet, säger Lisa Gunnarsson på LinkedIn.
– En väldigt intressant förändring på arbetsmarknaden är att frilansjobben ökar i popularitet, säger Lisa Gunnarsson på LinkedIn.

Modedesigner och olika typer av frilansarbete är populära tjänster som många sökte på LinkedIn förra året. Nätverket har sammanställt vilka jobb som fick flest ansökningar och enligt Lisa Gunnarsson, vd på LinkedIn Norden, tyder resultatet på en spännande förändring på arbetsmarknaden.

Att bli modedesigner på H&M var mångas dröm under 2017. Det var nämligen den jobbannons som fick flest ansökningar på det sociala yrkesnätverket LinkedIn förra året, enligt en ny undersökning som nätverket gjort. Utöver modebranschen var det många som sökte jobb inom teknikbranschen där IT-konsult på Netlight conulting hamnade på tredje plats över de mest sökta jobben.

LÄS MER: Karriärcoachen: Så hanterar du nervositeten under löneförhandlingen

Förutom att retail- och teknikbranschen tycka vara de mest populära yrkesområdena 2017 syns även en annan trend på listan. Enligt Lisa Gunnarsson, vd på LinkedIn Norden, kan allt fler människor tänka sig att frilansa.
– En väldigt intressant förändring på arbetsmarknaden är att frilansjobben ökar i popularitet. Allt fler vågar riskera där de är idag för att ta ett frilansjobb. Arbetsmarknaden rör sig helt klart mot en gig-ekonomi, säger Lisa Gunnarsson.

Gig-ekonomin innebär att det blir allt vanligare att fasta anställningar ersätts av tillfälliga jobb, eller gig som det även kallas. Journalister, hantverkare och artister är vana frilansare som ofta går in och gör tillfälliga gig och blir betalade därefter. Men enligt Lisa Gunnarsson börjar allt fler yrkesgrupper, som exempelvis ingenjörer, lärare, arkitekter och läkare, visa ett intresse för att jobba inom gig-ekonomin.

LÄS MER: Så ser löneskillnaderna ut mellan kvinnor och män

Frilansare inom översättning och fotografering hamnar högt upp på listan över jobben som fått flest ansökningar.
– Frilansjobben kommer utan tvekan att bli ännu större i framtiden. Det är något som händer vare sig vi vill det eller inte och vi ser en global utveckling. Jobbmarknaden kommer att förändras. För att hänga med måste du vara tydlig med vilken kunskap du själv kan bidra med, säger Lisa Gunnarsson.

Här är de 10 mest populära jobben på LinkedIn 2017

1. Modedesigner – H&M Sverige

2. Frilansöversättare – Zoo digital group

3. IT-konsult – Netlight consulting

4. Frilansfotograf – Brand market

5. Medical scientific liaison immunology – Sanofi

6. Assistent, modedesigner – H&M Sverige

7. Hållbarhetsspecialist – Accenture

8. Områdeschef – Kicks kosmetikkedjan AB

9. Ingenjör, QA – Freespee

10. HR-assistent – Huawei Technologies

Källa: LinkedIn. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset