Brasilien och Ryssland är några av länderna  där förutsättningarna för unga uppges vara sämst.
Brasilien och Ryssland är några av länderna  där förutsättningarna för unga uppges vara sämst.

Hög ungdomsarbetslöshet, sämre chanser till vidareutbildning och upplevd optimism är några saker som väger in när länder rankas efter hur framtidsutsikterna ser ut för unga.

Den franske kolumnisten Felix Marquardt ska i flera texter ha uppmanat unga människor att fly landet. Anledningen? Hög ungdomsarbetslöshet och enligt honom begränsade möjligheter till social rörlighet samt sämre chanser till högre utbildning.

► LÄS MER: Här är världens bästa land för alla som vill bli mamma

Nu har Marquardt enligt Washington Post rangordnat 64 länder och kommit fram till vilka unga ta sikte på – och var de definitivt inte ska bo.

Resultatet baseras på hårda data om hälsa och utbildning samt optimismen bland unga, från stora organisationer som Världsbanken, OECD och Unesco och har kartlagts i ett index kallat Youthonomics.

Länderna där förutsättningarna för unga uppges vara som sämst återfinns i vissa delar av Afrika och Asien. Sämst utsikter är det enligt Washington Post för unga i länder som Ryssland, Brasilien, Sydafrika, Mali, Uganda, Egypten och Pakistan.

► LÄS MER: 660 000 svenskar bor utomlands – här är de populäraste länderna

Norge, Schweiz, Sverige, Danmark och Nederländerna hamnar i topp som de bästa länderna för ungdomar under 25. Även USA, Kanada och Australien ligger bra till.

Indexet kan till mångt och mycket sägas reflektera ländernas ekonomiska läge. Rikare länder eller länder där den ekonomiska tillväxten är hög tenderar även att i större utsträckning attrahera unga människor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset