Lågtrycket och regnrusket som förföljt oss större delen av juli ser ut att bli kvar ett tag till. Men vill du öka dina solchanser gör du rätt i att sikta på kusten under veckan som kommer.

Adam Ihse/TT

På såväl tisdag som onsdag är det kustlandet som främst klarar sig från regnskurar.

Juli har varit överhängande kallt, blåsigt, molnigt och regnigt, och det halvdana sommarvädret ser enligt prognoserna ut att hålla i sig månaden ut. Tills vidare får vi därför hålla till godo och försöka glädjas åt enstaka soldagar.

LÄS MER: Lågtrycken sänker sommarhumöret

Men för semesterfirare som söker solchanserna finns det områden värda att sikta in sig på i veckan. Enligt Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca, är det framförallt kusterna man ska söka sig till.

– Framförallt vid kusterna är det lite säkrare väder. Om det inte är så att det ligger någon dimma eller täta låga moln så är kusterna lite solsäkrare och nästintill regnfria.

Dock tycks det inte innebära något större badväder. 

– Vattnet är fortfarande rätt kyligt eftersom det inte varit någon längre varm period, så det är inte något vidare uppvärmt vatten.

LÄS MER: Väderkaoset: Här är det kallare i dag än vad det var i december

Medeltemperaturen väntas under veckan ligga på mellan 15 till 20 grader. Blir det soligt väder kommer temperaturen stiga över 20 grader, och det kan det göra ända upp över Norrland. 

– Nu är det hela landet som har samma temperaturläge i stort sett.  På såväl tisdag som onsdag är det kustlandet som främst klarar sig från regnskurar. J ust nu ser Södra Götaland lite bättre ut och ser på onsdag ut att slippa skurar, säger Nitzan Cohen.

I nuläget är det dock svårt att ge en exakt prognos för senare delen av veckan.

– Torsdag är det allmänt färre skurar i södra Sverige men desto mer i norr. Det är svårt att säga säkert men på fredag så skulle det kunna bli en lite torrare dag i söder i alla fall. I norr är det växlande molnigthet och regnskurar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder