Använd kondom, säger smittskyddsläkarna.
Använd kondom, säger smittskyddsläkarna.

Kring 38 000 fall av klamydia rapporterades förra året – den högsta siffran på sju år. Vanligast är könssjukdomen i Jämtland.

Att färre använder kondom men fler går och testar sig anses vara en förklaring till ökningen av antalet klamydiafall, som i fjol låg på  37 808, enligt Folkhälsomyndighetens preliminära statistik. Flest fall per 100 000 invånare har Jämtlands län.

I vårt län får cirka två personer dagligen diagnosen klamydia, skriver Region Jämtland-Härjedalen på sin sajt.

►LÄS MER: Här ökar klamydia mer än någonsin

Hur kommer det sig att Jämtland ligger i topp? Metro ställer frågan till smittskyddssjuksköterska Inger Svensson på Östersunds sjukhus:

– Vi är en turistort, med två stora turistmål i form av Åre och Vemdalen. Det är många som vistas i vårt län under en längre tid. Vi är också en studentstad, säger hon.

Den andra förklaringen kan vara bättre smittspårning, enligt Inger Svensson.

– Vi kan ju också vara bättre på provtagning. Vi har bara jämfört med Norrlands-landstingen och det visade att vi provtar mer.

►LÄS MER: Ungdomar är inte rädda för könssjukdomar: ”Man bryr sig inte”

På andra plats om man tar hänsyn till folkmängd ligger Stockholms län. I länet har över 10 000 fall av klamydia rapporterats 2015.

Bäst klarar sig Blekinge och Jönköping.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset