Rafetus swinhoei
Rafetus swinhoei

I samband med lejonet Cecils död har utrotningshotade djur varit på allas läppar. Här är fem djur som kan vara utdöda om fem år – om inte någonting görs.

Simon Hathway/Alamy

Stor bambulemur

Nick Ball/Alamy

Coleura seychellensis

Imago/Xinhua

Den nordliga trubbnoshörningen Najin som bevakas dygnet runt

FLPA/Rex

Mingtärna

Rafetus swinhoei
Antal individer kvar: 4
Populationstrend: minskande

Det finns bara fyra lädersköldpaddor av arten Rafetus Swinhoei kvar. Tre är hanar och en är en hona. Två av sköldpaddorna bor i Vietnam och två på Suzhou Zoo i kina. Hanen och honan i Kina är över hundra år gamla, och genitalierna hos hanen är inte längre fungerande. I maj inseminerades därför honan artificiellt i den första artificiella inseminationen som gjorts på läderskördpaddor. Men oddsen ser tyvärr inte goda ut.

Stor bambulemur
Antal individer kvar: 100–160 eller färre
Populationstrend: minskande

Precis som alla andra lemurer finns den stora bambulemuren bara på Madagaskar. Men det nutida utbredningsområdet är bara 1-4 procent av vad det varit historiskt. Länge trodde man att arten till och med var utrotad. Den stora bambulemuren hotas bland annat av minskat område, små populationer och en extremt specialiserad föda då den i princip enbart lever på bambusorten Cathariostachys madagascariensis.

Coleura seychellensis
Antal individer kvar: mindre än 100
Populationstrend: minskande

En gång fanns den här sällsynta frisvansade fladdermusen på många öar i Seychellerna. Men nu är den utdöd på i princip alla öar i. Anledningen till att det är så hotad är att fladdermusens närmiljö förändrats genom nya sorters växtarter som introducerats på öarna där den historiskt haft sin hemvist.

Nordlig trubbnoshörning
Antal individer kvar: fyra
Populationstrend: minskande

När den 31-åriga nosnörningen Nabiré under måndagen avled av en cysta var händelsen större än vad den kanske låter som. Nabirés bortgång på tjeckiska Dvůr Králové Zoo innebär nämligen att det bara finns fyra individer av arten nordlig trubbnoshörning kvar i världen. Så sent som 1960 fanns det över 2 000 nordliga trubbnoshörningar i världen.

Mingtärna
Antal individer kvar: 50 eller färre
Populationstrend: minskande

Länge trodde man att Mingtärnan var utdöd efter att den länge den jagats för sina ägg. Men för 15 år sedan hittades fyra par nästa vid Matsuöarna i Taiwan. 2007 beräknade man att den skulle vara utdöd inom 5 år om ingenting gjordes, och sedan dess har bara populationen minskat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur