Skaffa inte ett ensamt marsvin – då gör du dig själv till brottsling. 
Skaffa inte ett ensamt marsvin – då gör du dig själv till brottsling. 

Visste du att du måste locka till dig din utekatt minst två gånger per dag för att kontrollera den? Och att en katt kan avlivas om den blivit övergiven? Djurskyddsinspektör: ”Det finns en stor okunskap bland djurägare”.

TT

Glöm inte att se till dina utekatter två gånger om dagen. 

TT

Övergivna katter får avlivas. 

TT

Försök inte utlova en katt som förstapris eller lottovinst! 

TT

Aj, aj. Lantbrukare kan få döda lösa hundar. 

Vi vill också ha en kompis! Har du en enda burfågel så bryter du mot lagen. 

TT

Hundägare måste betala för allt som hunden förstör. 

Här om dagen berättade Metro och andra medier att det är olagligt att lämna katten ensam hemma, och debatten i sociala medier lät inte vänta på sig. Men faktum är att det finns betydligt fler lagar och föreskrifter som alla djurägare kanske inte känner till.

LÄS MER: Olagligt att lämna katten ensam

Till exempel att en fårägare får döda en hund om den är lös nära fåren och inte vill fångas in – eller att marsvin och hamstrar måste ha en kompis?

– Det finns en stor okunskap bland djurägare, definitivt. Särskilt när det gäller föreskriften om tillsyn av hund och katt, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Föreskriften om tillsyn innebär att man ska se till sin hund eller katt minst två gånger varje dag, se till att djuret har mat och vatten samt kontroller att det inte visar tecken på skada eller sjukdom.

– Många tänker att en utekatt klarar sig själv längre och fångar sin egen mat, men samma regler gäller för dem som för innekatter och hundar.

Men det är oklart exakt hur stor okunskapen om detta är bland djurägare.

– Vi får ju in många anmälningar om katter som lämnats ensamma en längre tid, men det är ju bara då som vi ingriper. Vi har ingen aning om hur stort mörkertalet är, säger Lisa Svensson.

LÄS ÄVEN:
Möt varulvskatten som tar världen med storm

Telefontrakasserade sina grannar – ville hämnas sina marsvin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset