EU-parlamentariker har en månadslön på nästan 95 000 kronor och utöver det en lång lista förmåner att ta del av. Metro listar EU-politikernas olika inkomstkällor.

Månadslön

Före skatt: 94 324 kronor. Europaparlamentarikern betalar först ut en EU-skatt som ligger på ungefär 22 procent. Därefter ska de betala nationell skatt, vilket varierar i varje land. I Sverige ligger genomsnittsskatten på 32 procent, men de 22 procent de redan betalat i EU-skatt är avdragsgiltiga, vilket får månadslönen för en parlamentariker att landa på nästan 64 000 kronor efter skatt i månaden. 

LÄS MER: Här är riksdagsledamöternas förmåner

Traktamente

För varje dag de deltar i parlamentsarbetet i Bryssel eller Strasbourg får de ungefär 3500 kronor. Hittills under 2019 har det varit mellan 14 och 19 sådana sessioner i månaden, vilket innebär upp till 65 000 kronor extra varje månad. 

För att delta i möten som inte äger rum i Bryssel eller Strasbourg kan parlamentariker få drygt 1700 kronor extra per dag. Då är inte hotellkostnader inräknade utan kan ersättas utöver dagskostnaden. Om vi utgår från att de arbetar utanför Bryssel och Strasbourgs sammanträden alla vardagar de inte deltar i parlamentsarbetet på plats innebär det ungefär tre extra dagar i månaden. Dagstraktamentet kan då sluta då på ungefär 66 700 kronor per månad utöver månadslönen.

LÄS MER: Därför är EU-valet det viktigaste hittills

Michel Christen/EU

Resor och förmåner

Förutom månadslönen och traktamentet, som efter skatt blir upp till 106 000 i månaden ingår en resepott och andra förmåner.

Resor och boende utanför Sverige ersätts av EU med upp till 48 000 kronor per år. Mot redovisning av kvitton kan även resekostnader inom Sverige betalas ut.

Varje månad får parlamentarikerna dessutom 48 600 kronor för att täcka övriga utgifter. Det brukar kallas för kontorspengar och behöver inte redovisas utan är fria att spenderas på de utgifter som ses som nödvändiga för det parlamentariska arbetet.

LÄS MER: Så påverkar EU dig i affären

Pension

För varje år en politiker sitter i parlamentet tillkommer 3,5 procent av årslönen i pension. En parlamentariker som suttit två mandatperioder, alltså tio år, har därför tjänat ihop nästan 400 000 till sin pension. 

Sammanlagt

På ett år kan en EU-parlamentariker få nästan 1,3 miljoner kronor plus drygt 580 000 kronor att spendera fritt i kontorspengar. Därefter tillkommer ersättningar för resor och hotell.

När politikerna slutar arbeta i parlamentet får de dessutom en månadslön per år de varit verksamma. Politikern som suttit invald i två mandatperioder får alltså drygt 943 000 kronor extra utbetalat när tiden är kommen.

Källa: Europaparlamentet, EU

LÄS MER: Så röstar du i EU-valet 2019 – steg för steg

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset