Tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic, S, körde rattfull – och avgick som minister. Nu får hon sitt straff: 40 000 kronor i böter.

Den 11 augusti i år fastnade Aida Hadzialic, S, i en poliskontroll med alkohol i blodet. Nu har chefsåklagare Håkan Roswall vid Särskilda åklagarkammaren utfärdat ett strafföreläggande avseende rattfylleri mot den tidigare ministern.

Straffet blir 40 dagsböter á 1 000 kronor samt 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden.

LÄS MER: Aida Hadzialic kan få 1,5 miljoner kronor i avgångsvederlag

Aida Hadzialic var på väg hem från en konsert i Köpenhamn när hon stoppades på svenska sidan om Öresundbron strax före midnatt.

Hon har senare berättat att hon hade druckit två glas vin för att sedan sätta sig i bilen fyra timmar senare.

– Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull, sa Aida Hadzialic på en presskonferens på Rosenbad.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten hade ex-ministern förtärt alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att ”alkoholkoncentrationen i hennes utandningsluft under eller efter färden uppgått till 0,10 milligram per liter”.

►LÄS MER: Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic avgår efter rattfylla

Ett par dagar senare meddelade Aida Hadzialic att hon avgick som minister. Statsministern försökte inte övertala henne att stanna.

– Det var en allvarlig förseelse och jag tycker att hon har dragit rätt slutsats, sa Stefan Löfven till TT.

Vid mindre allvarliga brott kan en åklagare utfärda ett strafföreläggande i stället för att väcka åtal – vilket resulterar i att det inte blir någon rättegång.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott