Chris Wigh tycker inte att ungdomar borde oroa sig så mycket inför gymnasievalet.
Chris Wigh tycker inte att ungdomar borde oroa sig så mycket inför gymnasievalet.

Studievägledaren Chris Wigh tycker inte att elever ska behöva oroa sig för valet. ”Det kommer inte att påverka hela livet”, säger hon.

Den 15 februari stänger möjligheten att ansöka till gymnasieskolan för grundskoleelever i Stockholms län och Skåne län, i Göteborg har ansökningen stängt. Men eleverna kan vara lugna, valet är inte livsavgörande.

– Valet kommer verkligen inte att påverka hela livet, det går alltid att rätta till i efterhand. Om man har valt en gymnasieutbildning som inte ger behörighet för det man vill läsa på högskolan går det alltid att läsa de kurser som saknas på olika vuxenutbildningar, säger Chris Wigh, tidigare studieexpert på AllaStudier.

LÄS MER: Så kommer du in på ditt drömgymnasium

Chris Wigh jobbar nu som studievägledare i Höörs kommun i Skåne och får regelbundet frågor från elever om gymnasievalet.

– Elever som är osäkra över vad de ska välja borde börja med att boka tid med skolans studievägledare för att bolla idéer och tankar. Då kan de gemensamt komma fram till ett bra val, säger hon.

För att prestera bra på gymnasiet måste eleven vara beredd att lägga ner mycket tid. Att hitta motivationen för att lägga ner den tiden blir lättare om eleven läser något som den är intresserad av.

LÄS MER: Så spetsar du dina studier på gymnasiet

– Det där går hand i hand. Pluggar man något som är roligt och intressant är det klart att det underlättar, då vill man lära sig mer om det, säger Chris Wigh.

En annan sak som är viktig för att lyckas på gymnasiet är att eleven strukturerar sina studier. Planeringen av tid kan vara avgörande.

– Att hitta en fungerande studieteknik är a och o. Många gymnasieskolor erbjuder information för nya elever där de får tips om strategier de kan använda sig av, säger Chris Wigh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola