Många trodde att appen var en uppföljare men i själva verket var det ett virusprogram som får mobilen att klicka på porrsajter.
Många trodde att appen var en uppföljare men i själva verket var det ett virusprogram som får mobilen att klicka på porrsajter.

Den populära video-appen har laddats ned av hundratusentals personer. Men den falska uppföljaren får telefonen att klicka fram porr om den installeras.

Dubsmash har på senare tid blivit en av de populäraste apparna bland tonåringar och har över 10 miljoner nedladdningar i Google Play. Med appen kan användaren spela in en video och samtidigt mima till en valfri låt, citat från film eller reklamklipp och därefter dela vidare med sina vänner på sociala medier. Även i Sverige har den nått stor framgång och ligger just nu på 21:a plats i topplistan över nedladdade appar för Android-telefoner.

I april dök en Dubsmash 2-app upp i Google Play-butiken. Många trodde att det var en uppföljare men i själva verket var det ett virusprogram som får mobilen att klicka på porrsajter, skriver DN. Trots att Google Play-butiken nu har plockat bort appen så hann mellan 100.000 och 500.000 nedladdningar ske.

Antivirus-programutvecklaren Avast går därför ut med en varning till alla användare som har laddat ner appen. I den falska uppföljaren dyker en ikon med namnet ”Setting IS” upp när man laddar ner appen i stället för en ikon med appens namn på telefonens skrivbord.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel gör det skadliga viruset så att mobilen laddar ner en lista med länkar till olika porrsajter och börjar klicka runt på olika länkar. Avast menar att det här är ett effektivt sätt för cyberbrottslingarna att tjäna pengar eftersom varje klick drar in pengar till sajten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset