Under torsdagen och natten till fredagen ägde två misstänkta terrordåd rum i Spanien. I samband med händelserna spreds flera falska påståenden på sociala medier. Här är påståendena du inte ska dela.

Minst 13 personer dödades på Las Ramlas i centrala Barcelona efter att en skåpbil körde nedför turiststråket La Rambla och träffade ett stort antal människor vid 17-tiden. Hundratalet människor skadades. Åtta timmar senare använde en bil för att köra på människor i Cambrils, sydväst om Barcelona. Minst sex personer ska ha skadats. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet i Barcelona via sitt propagandaorgan Amaq. Händelsen i Cambrils har enligt Kataloniens inrikesminister Joaquin Forn kopplingar till den i Barcelona.

Som alltid är fallet när allvarliga händelser äger rum har en stor mängd falska påståenden spridits på sociala medier. Här är de som är bekräftat falska.

 

Ingen gisslansituation ägde rum

Kort efter atttacken ägt rum kom flera påståenden om att ett gisslandrama skulle ha ägt rum. Enligt flera uppgifter skulle en sådan ha ägt rum i en restaurang i närheten.

Spanska myndigheter uppgav senare under kvällen att sådana påståenden var falska.

Inga attacker ägde rum i den spanska staden Vilassar eller vid triumfbågen

Påståenden om att attacker skulle ha ägt rum vid Triumfbågen i Barcelona eller i staden Vilassar spreds i samband med attacken. Även dessa påståenden var falska.

Även påståenden om attacker i den spanska staden Reus spreds, även dessa utan grund.

Den här bilden visar inte en av gärningsmännen

I samband med attacken spreds också påståenden om att attacken skulle genomförts av en ”Sam Hyde”. Även detta är falskt. Personen på bilden heter visserligen Samuel Hyde, men han är en amerikansk komiker som inte har någonting med terrorism att göra. Det har blivit ett stående skämt att peka ut ”Sam Hyde” som gärningsman när terrordåd äger rum.

Stefan Löfven valde inte att uttala sig om John Hron efter det första dådet.

På Twitter har det ställs frågor om Stefan Löfven i samband med attacken istället för att fördöma den valde att kommentera John Hrons död. Under torsdagen var det 22 år sedan John Hron mördades.

Men Stefan Löfven uttalade sig om John Hron knappt en timme innan det misstänkta terrordådet ägde rum, mer specifikt 16:20. Dådet i Barcelona ägde rum runt klockan 17:00. Nyhetsbyrån TT flashade om händelsen 17:21.

Löfven uttalade sig skriftligt om händelsen ett par timmar senare.

Texten uppdateras.

 

LÄS MER: Därför ska du inte sprida rykten om allvarliga nyhetshändelser

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset