Malin Ankarberg tipsar om vad vi bör tänka på när vi semestrar.
Malin Ankarberg tipsar om vad vi bör tänka på när vi semestrar.

Trots att Europa är litet och svenskars språkkunskaper ofta är goda finns det många saker att förbättra för att inte förolämpa våra kontinentgrannar under semestern.

Svenska turister har överlag gott rykte i Europa, men våra kontinentgrannar noterar ändå saker vi kan förbättra för att göra ett bättre intryck. Det framgår i en undersökning som språkreseföretaget EF har gjort.

Bland det som flest européer har noterat med svenskars beteende är vår övertro på vår språkförmåga, speciellt engelskan. Svenskar är enligt en undersökning som EF gjorde 2014 tredje bäst i världen på engelska, men ibland kan vi bli lite väl kaxiga och slänga oss med ord som vi inte förstår.

– Svenskar är duktiga på engelska och det är bra att man vågar prata. Men ibland använder vi svengelska uttryck eller fraser som vi har hört i filmer, som är opassande i verkliga livet, säger Mats Ulenius på EF, som själv arbetat i många delar av världen och med många olika nationaliteter.

Han rekommenderar i stället att vi ska försöka vara bättre på att lyssna in vår omgivning och ta efter hur de själva pratar och använder sitt språk.

Chefen bjöd sina anställda på semester – åker de inte blir de utan lön

Många frågar sig också hur vi ska hälsa på folk i andra länder, och det är ofta det faktiskt blir fel på just det området.

– Om vi träffar någon ytligt i Sverige som man inte har för avsikt att lära känna så säger vi ju knappt hej, medan i många andra länder är det inte alls okej att göra så. Heja gör man alltid på korrekt sätt, och gärna lite kallprat också, även om man inte ska bli kompisar, säger Malin Ankarberg på EF i Stockholm.

– Och vi är ofta dåliga på att säga hejdå. Det är enkelt att ta reda på de olika hälsningsfraserna, om det finns olika för morgon, middag och kväll. Du blir genast en mycket mer naturlig del av landet du kommer till då.

Nathalie, 22, jobbade 30 dagar i sträck – får ingen semester i sommar

Så hur är det med kindpussarna?

– Med kindpussar gör jag fortfarande bort mig gång på gång. Olika länder har olika antal pussar, och det betyder olika i olika länder. I vissa delar av Italien betyder tre pussar att man är mer än vänner, men så kanske det inte alls är i en annan del av landet eller i Frankrike.

Att vi hälsar ”fel” kan ändå ses som ett överkomligt misstag, för det finns saker som vi svenskar verkligen borde förbättra om vi inte vill förolämpa lokalbefolkningen.

– Vi är väldigt dåliga på att säga förlåt, och det tycker man inte bara i medelhavsländerna utan nästan överallt. Vi tycker inte att vi ska säga sorry om det inte är vårt fel att vi till exempel stöter ihop med någon, säger Malin Ankarberg.

– I andra länder spelar det ingen roll vems fel det är, alla ska säga sorry. Att säga ”det är okej” när någon säger förlåt är inte okej, då uppfattas man lätt som arrogant och otrevlig.

Därför behöver du ha semester i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset