1. Ms Lauryn Hill

Lauryn Hill. Ms Lauryn Hill för dig.

Oklart om man egentligen behöver säga något mer, för när en av världens mest betydande hiphopartister och tillika en levande legend kommer till lilla Slottsskogen i lilla Göteborg i lilla Sverige så är det snudd på obligatorisk närvaro. Hon var visserligen i ännu mindre Sandviken i höstas – vilket var jättefint tänkt, och kaxigt av arenan, men enligt uppgift var lokalen halvfull och man kan ganska enkelt föreställa sig att en större stad givit fler fans chansen.

Om du är tillräckligt gammal har du garanterat långsamdansat, eller åtminstone velat långsamdansa, till Fugees cover på ”Killing me softly” eller ylat ”ready or not, here I come, you can't hide” rakt ut i natten efter ett glas för mycket. Om du är bara något år yngre kanske det istället var Ms. Hills fundamentala soloalbum ”The miseducation of Lauryn Hill” som fick dig på fall med smash hits som ”Doo Wop (That thing)” eller ”Everything is everything”. Och om du så ung att du inte minns någondera har du nu din chans att i framtiden kunna säga till barnbarnen att jo, henne såg jag.

Lauryn Hill växte upp i New Jersey, träffade Pras Michel genom gemensamma bekanta, varpå hans kusin Wyclef Jean anslöt och Fugees plötsligt var ett faktum. Deras andra album ”The Score” skickade upp dem i stratosfären med miljontals sålda skivor och två Grammys och sedan hände... ingenting. Relationer föll samman och därmed bandet, som försökte återförenas i mitten av 2000-talet utan större framgång.

De senaste åren har nyheterna om Hill mest handlat om hennes skatteskuld vilken ledde till tre månaders fängelse 2013, men så i år hände något. I våras valdes ”The miseducation” in i det amerikanska kongressbiblioteket, och i samband med dokumentären ”What happened, miss Simone” om sångerskan Nina Simone släpptes i juli tributeskivan ”Nina revisited: A tribute to Nina Simone” där hon bidrog med sex egna versioner av Simones låtskatt.

Kanske håller hon på att komma igång ordentligt igen. Men i väntan på det lyssnar vi på henne i kväll.

2.

”Odödliga” är Andreas Öhmans nya film efter ”I rymden finns inga känslor” och är en roadmovie om kärlek och kaos på en väg som snart inte har någon återvändo. Em möter Isak (Madeleine Martin respektive Filip Berg) som spontant bestämmer sig för att följa med henne till Torneå och stjäla en cello. Filmen har svensk biopremiär 21 augusti så detta är inget annat än en världspremiär, på Capitol 13.45 i dag.

3.

Eftersom Way out west är mer än en festival kommer det också att bli konferens, eftersom svensk musikindustri alltid tidigare fått åka utomlands för att träffa varandra i ett större branschsammanhang. En inbjuden publik får ett tiotal paneler och scenintervjuer. Musiken är kärnvärdet i alla punkter men de berör allt från mode till film och teve. Bland annat snackar Roskilde kommuns kulturdirektör och Graham Williams från Austinfestivalen Fun fun fun fest om hur de jobbar med sina festivaler.

4.

Maten. Två år efter att Way out west gått över till köttfritt är det nu även mjölkfritt, vilket väckte om möjligt ännu starkare känslor.

- Vi fick enorma reaktioner. Uppenbarligen är mjölk en relativt helig grej som också bär en symbolik i att man vill supporta den lokala mjölkindustrin, säger Patrick Fredriksson, en av grundarna till Way out west.

Festivalen försöker bredda utbudet och den hungriga har uppskattningsvis mellan 30 och 40 olika matställen att välja emellan bara på området, varav många gått hela vägen och blivit veganska. Men den viktigaste måltiden av alla, smålandsrullen, står kvar orörd.

- Utan den ingen festival, säger Patrick Fredriksson.

5.

När Dungen gjorde entré som fjärde scen förra året var det helt och hållet en dagtidshändelse, där fokus låg på elektronisk och ny musik. Fokuset är detsamma i år men glädjande för alla som ville ha mer så håller nu Dungen öppet lika länge som resten av festivalen. Majoriteten av de stora akterna kommer dock fortfarande att spela på eftermiddagen, lagom att hänga lojt i solen med en svalkande dryck till. Bland annat kan man se Daphni och Axel Boman i dag, och Todd Terje och Kajsa Haidl i morgon

- Första akten börjar redan klockan ett och jag tycker verkligen att man ska gå dit, det är en oas i Slottsskogen. Ett bra sätt att suga ur det mesta av Way out west, säger festivalens marknadschef Joakim Skoglund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset