Så lika är könen. Svällkroppar finns på både penis, blygdläppar och klitoris. 
Så lika är könen. Svällkroppar finns på både penis, blygdläppar och klitoris. 

Vi får ofta höra att våra kön är olika, men faktum är att könen är mer lika än många tror. Till en början har vi samma anlag oavsett om vi föds med snopp eller snippa. Med det följer fler likheter – som att klitoris och penis är nästan lika stora. Visste du att klitoris också har ett ollon? Här kommer fler exempel på hur lika könen är.

Fram till ungefär fem veckor efter befruktningen av ägget ser könsorganen ut på samma sätt. En liten knopp framtill i blygden blir ursprunget till penisens och klitoris ollon (jo, för bägge har faktiskt ollon). Ett veck framifrån och bakåt mot ändtarmen utvecklas till yttre blygdläppar respektive pung. Från samma anlag kommer också testiklar och äggstockar.

Svällkroppar:

Svällkroppar finns både på klitoris, blygdläppar och penis och de har många nerver, särskilt i toppen där de kallas ollon. Ollonet är det känsligaste stället på kroppen, och kan täckas helt eller delvis av förhud eller en huva.

Penis och klitoris:

Penis kan ses som en klitoris som ligger utanför kroppen eller tvärtom – klitoris kan ses som en penis som ligger bakåtvikt inne i kroppen. Skaftet på klitoris ligger utanför kroppen och det motsvarar skaftet på penis, och vid upphetsning fylls skaften och sväller upp – både penis och klitoris får alltså stånd.

►LÄS MER: Så ofta behöver du ha sex för att vara lycklig

Anus:

Området runt och inuti analen kan också vara skönt att stimulera med till exempel fingrar eller en sexleksak. Här finns många nerver och muskler som gör området känsligt. Urinrör: Urinröret mynnar ut i eller nedanför ollonet, alltså antingen penisens ollon eller klitoris ollon. Härifrån kan eventuell utlösning komma oavsett kön. För vissa är området runt urinröret skönt att stimulera vid sex.

►LÄS MER: Trenden för frånskilda

Orgasm:

Fysiologiskt finns ingen skillnad mellan män och kvinnor i hur snabbt vi kan få orgasm. Det finns enkla grundregler som att både penis ollon och klitoris ollon är mycket känsliga men att hitta exakt rätt beröring blir enklare om man lyhörd och inkännande i stunden. För även om könen är mer lika än många tror, finns inte ett könsorgan som är det andra likt. Vi har alla olika form på våra könsorgan – snoppar kan vara långa, korta, breda, smala, snippor kan vara köttiga, med långa blygdläppar eller korta, ja, precis som med resten av våra kroppar är vi alla lika men unika.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset