Gustav Fridolin anser att resultatet är ett styrkebesked – men är ändå oroad.
Gustav Fridolin anser att resultatet är ett styrkebesked – men är ändå oroad.

Svenska elever presterade bättre i kunskapstestet Pisa – och skolsverige jublar. Här är fem fakta om undersökningen som presenterades på tisdagen.

DET HÄR ÄR PISA.

PISA, förkortning av Programme for International Student Assessment, är en internationell undersökning organiserad av OECD. 72 länder eller regioner deltog i Pisa-testet vars resultat nu presenterats, enligt Skolverket. Totalt var det ungefär 540 000 elever, 15 år gamla, som testades. Ungefär 5 500 svenska elever deltog från från 202 skolor, de flesta gick i årskurs nio. Tidigare Pisa-undersökningar har genomförts år 2000, 2003, 2006, 2009 och 2012.

TRENDBROTTET.

Svenska elever presterade bättre i alla undersökta områden när Pisa-resultatet presenterades på tisdagen – det vill säga naturvetenskap, matematik och läsförståelse. Sverige ligger därmed återigen på eller över OECD-snittet. Efter raset 2012 är det säkerligen ett efterlängtat trendbrott för skolsverige.

LÄS MER: Här är bästa och sämsta skolorna

TOPPLANDET.

Singapore toppar återigen i årets Pisa-mätning – i alla ämnesområden. Därefter kommer Japan. De icke-asiatiska länder som placerade sig högt är Estland, Finland och Kanada.

DE VAR INTE LIKA BRA.

Längst ner på listan hamnade Dominikanska republiken som presterade sämst i naturvetenskap och matematik. Kosovo och Libanon presterade sämst vad gäller läsförståelse.

BAKGRUNDEN GÖR SKILLNAD.

Skillnaderna mellan hög- och lågpresterande elever har ökat i Sverige. För elever med inhemsk respektive utländsk bakgrund minskar skillnaderna – men de kvarstår, enligt Skolverket. För att delta i Pisa krävs det minst ett års skolgång i Sverige.

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, tycker att resultatet i stort är ”ett styrkebesked för Sveriges lärare och elever” men påtalar att han oroas över växande klyftor.

”Dina uppväxtförhållanden påverkar nu dina resultat mer i Sverige än i många andra OECD-länder. Det ska vi aldrig acceptera”, säger Fridolin i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Skolverket säger ja till mobilförbud på skola

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset