Oavsett om du är ny vegetarian eller har skippat kött i flera decennier kan det vara klurigt att äta helt vegetariskt.
Oavsett om du är ny vegetarian eller har skippat kött i flera decennier kan det vara klurigt att äta helt vegetariskt.

Oavsett om du är ny vegetarian eller har skippat kött i flera decennier kan det vara klurigt att hitta rätt i djungeln av produkter. Här är fem produkter som alla inte är vegetariska – även fast vi kanske tror det.

När det kommer till produkter som man kan tro inte innehåller kött är det inte alltid sanningen, men med lite kännedom om mat och matlagning är det enkelt att läsa sig till vad man kan och inte kan äta som vegetarian.

– Det ska framgå av ingrediensförteckningen vad en vara innehåller, så det är som med alla produkter. Vill man veta vad som finns i så måste man läsa märkningen, säger Lukas Linné på Livsmedelsverket.

►LÄS MER:  Experten reder ut: Lika mycket protein i bönor och kött

Det som kan vara svårt är alla ämnen som betecknas av ett E-nummer, men på Livsmedelsverkets hemsida kan man söka på E-nummer som kan ha tillverkats av animaliska produkter.

Ännu ett ämne som vegetarianer som vill leva strikt ska vara försöktiga med är ensymer. På Livsmedelsverkets hemsida förklarar man att enzymer är ämnen som förekommer i alla levande organismer. Ett exempel är enzymet löpe som traditionellt utvinns från kalvmage. Löpe används i många ostar.

►LÄS MER:  Nej, vegetarianer får inte ont i magen av kött

Här är några produkter du kanske trodde var vegetariska, men som inte alltid är det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset