Grundserien i den nordamerikanska ishockeyligan NHL är färdigspelad. Nu är slutspelet i full gång. Här är fem svenska spelare som har chansen att ta hem Stanley cup-bucklan i juni.

Victor Hedman

Victor Hedman gör sin kanske bästa säsong i Tampa Bay.

Klubb: Tampa Bay Lightning.

Ålder: 27 år.

Position: Back.

Backjätten från Örnsköldsvik gör sin kanske bästa säsong i karriären hittills. Victor Hedmans Tampa Bay, som missade slutspelet i fjol med en poängs marginal, vann den östra konferensen i grundserien och svensken slog målrekordet för en back i klubben. En av de stora favoriterna till slutsegern.

Patric Hörnqvist

Hörnqvist vill hjälpa sitt Pittsburgh till klubbens tredje raka Stanley cup-titel.

Klubb: Pittsburgh Penguins.

Ålder: 31 år.

Position: Forward.

Penguins har vunnit två raka Stanley cup och kryllar av världsstjärnor som Jevgenij Malkin och Sidney Crosby. Bakom dem finns det också mängder av kvalité, bland annat hos Patric Hörnqvist. Svensken är, som vanligt, en pålitlig poänggörare och har en nyckelroll i jakten på en tredje raka titel.

Filip Forsberg

Filip Forsberg har varit strålande den här säsongen.

Klubb: Nashville Predators.

Ålder: 23 år.

Position: Forward.

Likt Hedmans Tampa vann den östra konferensen vann Nashville den västra. Predators tog flest poäng av alla i grundserien – och Filip Forsberg har prickat storformen till slutspelet. Den svenska forwarden vann lagets interna poängliga framför landsmannen Viktor Arvidsson med 26 mål och 38 assist.

William Karlsson

William Karlsson kom trea i NHL:s målliga.

Klubb: Vegas Golden Knights.

Ålder: 25 år.

Position: Center.

Under lagets första säsong i NHL lyckades Vegas med konststycket att komma trea i den västra konferensen. Mycket av det kan de tacka William Karlsson för. Svensken var oönskad av tidigare klubbar, men i Vegas tryckte han in 43 mål och kom trea i målligan. Golden Knights är en outsider till slutsegern.

Viktor Arvidsson

Arvidsson snuvades på segern i den interna poängligan av landsmannen Filip Forsberg.

Klubb: Nashville Predators.

Ålder: 25.

Position: Forward.

Har hamnat lite i skuggan av klubbkamraten och landsmannen Filip Forsberg, men faktum är att Arvidsson fram till den sista i grundserien toppade den interna poängligan. 25-åringen kom från Skellefteå sommaren 2014 och har gjort 61 poäng två säsonger i rad för sitt Predators.

Fakta: Så spelas Stanley cup-slutspelet

De åtta bästa lagen från varje konferens, den östra och den västra, möts i åttondelsfinaler som avgörs i bäst av sju matcher. Vinnarna gör sedan upp i kvartsfinaler, innan det är dags för semifinaler och till slut final.

Lag från samma konferens spelar mot varandra igenom hela slutspelet fram till finalen. Där möts det bästa laget från den västra konferensen och det bästa laget från den östra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ishockey