
1973 Makten blev ett lotteri
Vem vann? Valresultatet blev detta år ett antiklimax efter att det borgerliga blocket, med Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna, fick lika många mandat i riksdagen som de socialistiska blocket, med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna med Olof Palme i spetsen valde att sitta kvar vid makten.
Enligt lagen fick riksdagen under den här perioden lotta i de frågor där de inte var överens. Men i praktiken försökte partierna för det mesta kompromissa i stället för att låta lotten avgöra. Efter valet ändrades antalet ledamöter i riksdagen till 349 i stället för 350.

1976 Borgerlig regering – för första gången sedan 30-talet
Socialdemokraternas långvariga maktdominans bröts i valet 1976. Inte sedan på 30-talet hade vi haft en borgerlig regering. Det fick vi dock 1976, trots att Socialdemokraterna blev största parti med 42,7 procent av rösterna. Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna lyckades skrapa ihop 50,7 procent och fick majoritet i riksdagen. Centerpartiets partiledare Thorbjörn Fälldin axlade rollen som statsminister.

1979 Bara 8 404 röster skiljde blocken åt
Ännu ett val på 70-talet som var händelserikt var valet 1979. I det valet var det extremt jämnt mellan de två blocken. Under flera dagar var det osäkert hur det skulle gå. Men efter att förtidsrösterna och utlandsrösterna räknats fick det borgeliga blocket 175 mandat i riksdagen och Socialdemokraterna 174 mandat. Bara 8 404 röster skiljde blocken åt.
LÄS MER: Fem snackisar under valrörelsen 2018

1991 Ett parti åker ur – och två kommer in
Det är ovanligt att partier åker ur och kommer in i riksdagen. Men i valet 1991 åkte ett parti ut, och två kom in. Miljöpartiet som kommit in i riksdagen 1988 åkte i det här valet ut igen. Men både partiet Ny Demokrati och Kristdemokraterna kom in i riksdagen. Valet slutade i maktskifte och Sverige fick en borgerlig regering. Ny Demokrati fick en vågmästarroll vilket gjorde det svårt att regera.

2014 Hot om extraval vilade över Sverige
Efter valet 2014 bildade Socialdemokraterna och Miljöpartiet en minoritetsregering. Men i december samma år hamnade Sverige i en regeringskris efter att Sverigedemokraterna sa att de tänkte rösta på Alliansens budget. Statsministern Stefan Löfven gick ut med att han i slutet av december samma år tänkte utlysa ett extraval till mars 2015.
Men i stället träffades den så kallade decemberöverenskommelsen mellan regeringspartierna och partierna i Alliansen. Decemberöverenskommelsens syfte var att en minoritetsregering skulle kunna styra landet med sin egen budget. Decemberöverenskommelsen föll senare, men minoritetsregeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet höll sig kvar vid makten tills valet 2018.
LÄS MER: 43 mest googlade frågorna om partiledarna – här är svaren